To, da je naše telo sestavljeno v večji meri iz bakterij in ostalih gostov, kot so mikrobi, glivice, virusi … že vemo. Ena od teh bitij je tudi mikro pršica z imenom demodex, ki sodijo v družino pajkovcev (kamor sicer sodijo tudi pajki in klopi). Živijo na koži skoraj vsakega sesalca.

Na človeški koži se jih nahaja zelo veliko, na koži ljudi z rozaceo, ki jo povezujejo s pršicami, pa so jih našli na stotine na le 5 kvadratnih milimetrih kože. Ko so paciente zdravili, se je njihovo število zelo zmanjšalo, zato so verjetno povezani s to kožno boleznijo. “Težko je reči, koliko jih je dejansko na naši koži, a če govorimo o stotinah, govorimo o majhni populaciji,” je povedala raziskovalka Megan Thoemmes. “Velika populacija pa je verjetno v tisočih.”

Njihova življenjska doba je približno 14 dni, od tega 5 dni kot odrasli. Moški se sredi noči splazijo ven iz por, poiščejo ženske, ki se skrivajo v porah, se sparijo z njimi in splazijo nazaj v svoje pore. Ženske nato ležejo jajčeca v svojem domu – naših porah.

Kože se oprijemajo s krempeljci, ki jih imajo na vsaki od svojih 8 nog, prehranjujejo pa se z bakterijami na koži, odmrlimi celicami ter kožnimi izločki. Ker sami ne morejo odvajati, se polnijo z lastnimi iztrebki, dokler ne umrejo. Truplo se potem posuši in mrtva pršica se razkraja na vašem obrazu, ostali mikroorganizmi pa se z njo prehranjujejo.

Študija, opravljena leta 2014, je pokazala tudi, da se te pršice prenesejo z matere na otroka ob dojenju, saj se nahajajo tudi na prsnih bradavicah. Prenašajo se tudi na druge načine, saj če se jih povsem odstrani s kože, se v približno 6 tednih povsem obnovijo. Predvidevajo, da se prenašajo tudi z dotiki, preko brisač, posteljnine ipd.

Verjetno se vam zdajle ni ravno pojavil apetit, a dobra stran je, da so načeloma povsem neškodljivi. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo ljudje z rozaceo več teh pršic, po uspešnem zdravljenju pa manj, kar nakazuje na to, da so prekomerno razmnoženi demodexi morda vzrok za to stanje kože. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da je rozacea vnetni odziv na njihovo prisotnost; spet drugi pa da ni take povezave ter da se bolj razmnožijo zato, ker je koža v vnetnem stanju.

Sicer pa demodex pršice povezujejo tudi z aknami in vnetjem vek, a bodo potrebne še dodatne raziskave.

PREBERITE TUDI: Rosacea, ta spregledana, a ozdravljiva nadloga

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj