… maščoba povzroča odpoved srca. Povezavo med debelostjo in kardiovaskularnimi boleznimi je bila dokazana že v preteklosti, ni pa bilo jasno, ali je debelost kot taka povzročitelj kardiovaskularnih bolezni, ali pa samo kaže na druge vzroke.

V raziskavo, v kateri so sodelovali strokovnjaki z vsega sveta, vodili pa so jo švedski raziskovalci, je bilo vključenih več kot 200.000 ljudi. Raziskovalci so skušali dokazati vzročno povezavo med debelostjo/preveliko telesno težo in kardiovaskularnimi boleznimi ter metabolizmom. Ugotovili so, da imajo osebe z genskimi predispozicijami, ki vodijo k debelosti, tudi povečano tveganje za srčni zastoj in diabetes. Tove Fall, raziskovalec z Univerze v Uppsali je povedal, da je tveganje za razvoj diabetes večji, kot so mislili prej.


guardian.co.uk

Raziskovalci so ugotavljali, ali je gen za debelost, ki regulira apetit in torej vpliva na posameznikovo telesno težo, povezan tudi s kardiovaskularnimi boleznimi in metabolizmom. Z novo metodo preučevanja genske zasnove so potrdili, da povečana telesna teža povzroča odpoved srca in tudi povečanje jetrnih encimov. Njihove ugotovitve so zelo pomembne za boj proti globalni epidemiji debelosti in njenimi posledicami.

Študijo je bila izvedena v okviru velikega raziskovalnega konzorcija ENGAGE, ki združuje preko 35 študij in več kot 130 so-avtorjev. Koordinirala jo je skupina Erika Ingelssona, v sodelovanju z Inštitutom Karolinska in Univerzo Oxford. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj