… večkrat poročali, a zadnja raziskava je dala naravnost šokantno razkritje: to je, da imajo hčerke debelih očetov spremenjeno tkivo v prsih in so zato bolj podvržene nastanku raka dojk.

Raziskovalci so povedali tudi, da so ugotovili obstoj dokazov, da debelost spremeni epigenetski mikroRNA (miRNA) podpis (gre za epigenetske regulatorje izražanja genov) tako v očetovi spermi kot tudi hčerinem tkivu dojk, kar pomeni, da se okvarjene epigenetske informacije, ki so takšne zaradi debelosti očetov, prenesejo na hčerke. Vplivajo na receptor za inzulin, ki je znan po tem, da vpliva na telesno težo, odstotek telesne maščobe in ostale spremembe, ki so tesno povezane z nastankom rakavih obolenj. Pretekle raziskave pa so pokazale, da ima enak vpliv materina debelost.

PREBERITE TUDI: Debelost lahko slabo vpliva na vašo kariero in zaslužek

Pogosto lahko slišimo, da so npr. debelost ali rakava obolenja ‘v družini’ – a dejstvo je, da niso sama po sebi, temveč jih ustvarijo z nezdravim življenjskim slogom. Tako kot lahko z zdravim načinom življenja preprečimo nastanek bolezni, jih z nezdravim ustvarimo in naše zdravstveno stanje je več ali manj v naših rokah.

Tako materina kot tudi očetova debelost torej povečata nevarnost za nastanek rakavih obolenj in drugih bolezni pri naraščaju, zato strokovnjaki opozarjajo na izjemen pomen zdravega načina življenja – ne le zaradi nas samih, temveč tudi posledic, ki jih nezdravo življenje pusti na potomcih. Starši so tako odgovorni za zdravje svojih otrok – tako v plus kot tudi minus in bi morali to upoštevati že veliko prej, preden sploh spočnejo.

PREBERITE TUDI: Debelost ima negativen vpliv na spolnost in poželenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj