cesen

 

… bogato z zelenjavo, ki sodi v družino lukovk, kot so česen, čebula in por, manjšo stopnjo osteoartroze kolkov. Raziskava je tako pokazala vpliv prehrane na obrambo pred nastankom osteoartritisa in na možnost uporabe spojin, ki se nahajajo v česnu, za preprečevanje osteoartroze.

Že večkrat so ugotovili povezavo med telesno težo in osteoartrozo, a še ni povsem pojasnjeno. Ta študija je prva, ki se poglablja  v prehranjevalne navade, ki bi lahko vplivale na razvoj in preprečevanje bolezni. Osteoartroza je najbolj pogosta oblika artritisa pri odraslih, h kateri so nagnjene predvsem ženske. V populaciji srednjih let in starejših ljudi povzroča bolečine v kolkih, kolenih in hrbtenici, zdravila pa zaenkrat še ni – z izjemo lajšanja bolečin.

V raziskavi je sodelovalo več kot 1000 zdravih žensk dvojčic, od katerih mnoge niso imele simptomov osteoartroze. Preučevali so njihovo prehrano in analizirali njihove rentgenske slike, ki so merile stopnjo osteoartroze v kolkih, kolenih in hrbtenici. Ugotovili so, da je pri ženskah, ki se prehranjujejo zdravo, z veliko sadja in zelenjave, še posebej česna, manj pojavnosti osteoartroze kolkov.

Da bi nadalje raziskali možne zaščitne učinke česna, so naprej preučevali sestavine, ki se nahajajo v česnu, in ugotovili, da sestavina dialil disulfid zmanjša število encimov, ki poškodujejo hrustanec. Osteoartroza predstavlja velik zdravstveni problem in ta študija kaže na možen vpliv prehrane na potek bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj