V priznani mendarodni strokovni publikaciji The Lancet je objavljena končna analiza najobsežnejšega preskušanja učinkovitosti cepiva Cervarix proti raku materničnega vratu. Študija, ki je vključevala 18.644 žensk, je potrdila, da je cepivo Cervarix družbe GlaxoSmithKline (GSK) zelo učinkovito pri zagotavljanju zaščite pred dvema najpogostejšima genotipoma humanih virusov papiloma (HPV), ki povzročajo raka materničnega vratu, to je pred HPV 16 in HPV 18. Izsledki študije tudi kažejo, da cepivo zagotavlja navzkrižno zaščito pred HPV 31, 33 in 45, ki so za HPV 16 in 18 trije najpogostejši tipi HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu.

Tako so izsledki najobsežnejše študije o učinkovitosti cepiva proti raku materničnega vratu pokazali,  da cepivo Cervarix ščiti pred petimi najpogostejšimi tipi HPV, ki povzročajo približno 82 odstotkov vseh primerov raka maternicnega vratu. Študija je pokazala – prvič za katerokoli cepivo proti raku materničnega vratu – da cepivo Cervarix zagotavlja pomembno navzkrižno zaščito proti predrakavim spremembam, ki niso posledica okužbe le s HPV 16 in/ali 18.

Profesor Jorma Paavonen iz Univerze v Helsinkih na Finskem ter glavni raziskovalec študije in vodilni avtor objavljenega prispevka je povedal: “Rezultati kažejo, da je cepivo Cervarix zelo učinkovito proti najpogostejšim genotipom virusa, ki povzročajo raka materničnega vratu in lahko bistveno zmanjša pojavnost predrakavih sprememb na materničnem vratu, raka materničnega vratu in potrebo po s tem povezanih diagnostičnih in kirurških postopkih. Rezultati so znova potrdili upravičenost zaupanja v cepljenje kot primarni preventivni ukrep proti raku materničnega vratu, če se ga uporablja skupaj s presejalnimi testi.”

Do danes je cepivo Cervarix prejelo dovoljenje za promet v 96 državah po svetu, vključno s 27 članicami Evropske unije (EU) ter v Avstraliji, Braziliji, Južni Koreji, Mehiki in na Tajvanu. Vloge za dovoljenje za promet so bile vložene v več kot 20 drugih državah, vključno z Japonsko in Združenimi državami Amerike. Julija 2009 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) cepivu Cervarix podelila prekvalifikacijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj