Pričeli bom z zanimivim statističnim podatkom: odstotek pripadnic lepšega spola z (na pogled ne najlepšo) zgago, ki se nahaja predvsem na predelu zadnjice in stegen, se giblje med 80 in 90%. Ker sem nekoč na morju, pripravljajoč se za ta članek, na plaži brala literaturo s tega področja, seveda nisem mogla mimo opazovanja ženskih zadnjic. Ugotovitev? Odstotek se nagiba kar krepko proti 90%, če ne celo več …

Torej poleg vsakomesečnih “ženskih dnevov”, rojevanja in prenašanja moških še tole – maščoba, imenovana celulit! Zakaj “le” maščoba? Ker to celulit dejansko tudi je – maščoba, špeh, če želite, ki zaradi določenih karakteristik ženskega vezivnega tkiva, v katerega je ujet(a), povzroča vidne kožne spremembe na določenih predelih ženskega telesa (redke izjeme, 2 %, se pa najdejo tudi med moškimi).

celulit


Koža

Če si skušamo predhodni stavek malo bolje predstavljati, moramo poznati vsaj osnovno zgradbo kože. Le-ta sestoji iz treh osnovnih plasti – povrhnjice, usnjice in podkožja.

celulit - struktura kože
Struktura kože

Zunanja, najtanjša plast, je povrhnjica ali epidermis; sestavljena je iz več plasti. Med drugim se v njej nahaja melanin – kožni pigment.

Sledi ji debelejša usnjica (dermis), ki naši koži služi kot neke vrste opora oz. ogrodje. Celice v tej plasti se imenujejo fibroblasti in tvorijo dve vrsti vlaken – kolagen, neelastično vlakno z veliko natezno trdnostjo, in elastin, kot pove že ime, fleksibilno vlakno, zadolženo za raztezanje kože, torej eden izmed glavnih faktorjev za njeno prožnost. Poleg vezivnega tkiva (kolagena in elastina) je tukaj prisotnih veliko krvnih žil, živcev, žlez lojnic in znojnic, mešičkov dlak …

Usnjico in mišice povezuje podkožje (hipodermis), ki ga tvorijo mrežasto prepletajoča se kolagenska vlakna in maščobne celice. Maščobne celice, t. i. adipociti, so velike celice, katerih jedro je obloženo s kapljico lipidov. Adipociti so razporejeni na različnih delih našega telesa, sama razporeditev pa je v veliki meri odvisna od spola – pri ženskah jih je največ lociranih na predelu stegen in zadnjice, pri moških pa na trebuhu (le kje pa drugje).

Hipodermis se deli na tri plasti. Za nas je zanimiva predvsem vrhnja, katere zgradba je prav posebna – tako posebna, da je “rezervirana” le za ženske. Ta sloj bi lahko opisali kot “stoječe komore maščobnih celic”, medsebojno ločene s kolagenskimi vlakni. Če so te komore v veliki meri napolnjene z maščobo, pritiskajo na dermis, kar daje naši koži jamičast in naguban videz – in ta pojav v celoti se imenuje celulit.

6 KOMENTARJI

 1. Če bi vsaj obstajala kakšna čudežna kremica…..a ne, moraš se predvsem pravilno prehranjevati, dosti piti, telovaditi in se mazati….

 2. celulit za za ženske res nadležna zadeva in tudi prirojena, tako da se ženske kar sprijaznimo z njim, ti to najhujše na svetu

 3. Končno en objektiven, realen prispevek o tej zoprni temi. Brez pravljic o toksinih, vozličkih, vodi, ki se zadržuje v tkivu in kaj vem kaj še… Hvala!
  Lahko torej s kremami (seveda v kombinaciji s pravilno prehrano in vadbo), ki so lahko nesramno drage, sploh kaj naredimo?
  Katera krema bo prodrla do hipodermisa, kjer ta nadloga zares tiči?
  Dvomim, da se investicije v razne kreme in gele splačajo, odločitev pa je seveda individualna.
  Pa srečno punce!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj