• Ste pogosto razočarani ali razdraženi, ko ste v bližini svojih staršev?
  • Ali se poskušate izogniti situacijam, v katerih so prisotna močna čustva?
  • Se za vsako ceno izogibate konfliktom?
  • Ali težko prosite za pomoč?

Zgornja vprašanja se morda zdijo nepovezana, vendar so vsa značilna za ljudi, ki so odraščali v čustveno zanemarjenem okolju. Čustveno zanemarjanje v otroštvu se zgodi, kadar se starši pri vzgoji ne odzivajo dovolj na otrokove čustvene potrebe.

Otrok, ki odrašča v okolju, kjer njegovih čustev ne priznavajo ali jih ne jemljejo resno, odrašča v precejšnji stiski. Čeprav so čustva normalen del človeškega življenja, se ti otroci naučijo, da so njihova čustva nezaželena ali nepomembna. Da ne bi obremenjevali svojih staršev, jih na koncu skrijejo in potlačijo.

To je za otroka pravzaprav zelo nenavadno, predvsem pa škodljivo, saj se prilagajajo okolju svojega otroštva, da bi preživeli. Kljub temu se ta mehanizem preživetja na koncu izkaže za neuspešen, saj odrivajo pomemben vir življenja; nekaj, kar bodo vse življenje nujno potrebovali za izpolnjeno in bogato življenje: svoja čustva.

Življenje z zidom, ki stoji med vami in vašimi čustvi, vam onemogoča dostop do vašega čustvenega sveta. Tako zamujate priložnost, da bi se naučili, kako prepoznati, poimenovati, potrditi, prenašati, obvladovati ali izraziti svoja čustva. Brez teh veščin ste kot odrasli bolj nagnjeni k temu, da se boste počutili odtujeni od sebe in drugih. Ko čustva pridejo na površje, se lahko počutite zmedeni ali preobremenjeni in težko prepoznate, kaj potrebujete.

Veliko ljudi, ki so v otroštvu odraščali s čustvenim zanemarjanjem, se sicer tega sploh ne zaveda – težko je prepoznati nekaj, kar se ni zgodilo. Niste dobili čustvenega jezika, razumevanja, veščin ali odzivnosti, ki ste jih nujno potrebovali. Stvari, ki se niso zgodile, so ‘nedogodki’ in jih je težko opaziti ali si jih zapomniti.

Tistim, ki so tako odraščali, običajno ostanejo določeni “sprožilci” oz. triggerji. To so običajne situacije, ki jih doživlja vsakdo in ki lahko sprožijo čustveno zanemarjeno izkušnjo, ki ste jo imeli kot otrok. Ta povzroči hudo stisko tudi pri odraslem otroku.

5 sprožilnih točk, ki lahko aktivirajo vaše čustveno zanemarjanje v otroštvu

1. Bivanje v bližini staršev, srečanje z njimi ali celo samo govorjenje ali razmišljanje o njih

Obvladovanje čustveno zanemarjenih otrok je lahko eden od najtežjih delov odraslosti. Otroci namreč intuitivno iščejo čustveno povezanost pri starših – tudi ko so odrasli. Toda žal se čustveno zanemarjeni otroci pri tem praviloma vsakič srečajo z razočaranjem. Zdaj, ko so odrasli, čutijo, da jim ob starših nekaj manjka. Sproži jih lahko pomanjkanje pozornosti staršev, površinski pogovori ter nezmožnost, da bi jih videli na globok in čustven način. To povzroča občutke prizadetosti, jeze in osamljenosti.

2. Ignoriranje (s strani kogarkoli)

Na osnovni ravni je doživljanje čustvenega zanemarjanja v otroštvu oblika vsakodnevnega ignoriranja. Odraščanje brez opazovanja vaših čustev, odzivanja nanje ali zadostne potrditve pomeni, da je bistvo tega, kar ste (vaša čustva), spregledano. To vam lahko pojasni, zakaj se danes morda počutite neopaženi s strani sebe in drugih.

Morda boste celo ugotovili, da vam izjemno ustreza živeti v ozadju in se bojite tvegati, spregovoriti ali biti v središču pozornosti. Ko pa se pojavijo situacije, v katerih ste odkrito prezrti ali spregledani, se namreč lahko sprožijo vaši občutki nevidnosti iz otroštva – temu pa se želite na vsak način izogniti.

3. Izogibanje konfliktom za vsako ceno

Vsakdo se v življenju srečuje s konflikti – ni pa tudi vsakdo opremljen z orodji za učinkovito in zdravo spopadanje z njimi. Konflikt od nas zahteva, da se sprijaznimo z dejstvom, da 1. smo jezni ali prizadeti in 2. da je tudi nekdo v našem življenju jezen ali prizadet. Prav tako od nas zahteva, da znamo prepoznati, kaj čutimo, to razumeti in te občutke ubesediti.

Te neprecenljive veščine čustvovanja ne pridejo zlahka, še zlasti ne za tiste, ki so v otroštvu doživeli čustveno zanemarjanje. Zato se lahko zgodi, da ob konfliktu nimate potrebnih spretnosti za obvladovanje situacije. Namesto tega se boste morda morali izogibati, potlačiti svoja čustva in se pretvarjati, da ni nič narobe.

4. Stežka prosite za pomoč

Če ste se v otroštvu obračali na starše, ki so vas vsakič znova razočarali, se pojavijo globoki občutki razočaranja. Sčasoma se naučite, da je boleče zanašati se na ljudi in da je prositi za pomoč nekoristno. To pa zato, ker se je vsakič, ko ste iskali podporo, vaš občutek osamljenosti še okrepil.

Ko boste zdaj kot odrasli potrebovali pomoč, vam bo morda postalo zelo neprijetno – prošnja za pomoč sproži vaš strah pred razočaranjem in pomanjkanje zaupanja, da vam bodo tudi tisti, ki vas imajo radi, dejansko priskočili na pomoč.

5. Izogibanje osebam oz. situacijam z močnimi čustvi

Za čustveno zanemarjene odrasle otroke je značilno, da se, ko nekdo izrazi močna čustva, začnejo počutiti zelo nelagodno in se želijo ogniti situaciji ali osebi; se nemirno presedati; odidejo na stranišče; se skušajo šaliti ali skušajo spremeniti temo pogovora.

To so bili čustveno zanemarjeni otroci, ki jih je očitno aktiviral izraz pristnih, močnih čustev. Ker so se v svojih otroških domovih naučili potlačiti svoja čustva, da bi preživeli, niso razumeli čustev ali njihovega delovanja, zato so jih sprožila čustva drugih. Prav tako so imeli nizko toleranco do čustev na splošno, še posebej do močnih čustev.

Rešite se preteklosti z razumevanjem svojih čustev in sprožilcev

Ko se v vašem življenju zdaj sprožijo čustvena zanemarjanja iz otroštva v preteklosti, morda slabo razumete, kaj čutite in zakaj, zato lahko postanete žrtev ponavljanja nevarnega vzorca: potlačite svoja čustva in jih obravnavate kot nepomembna.

Da bi prevzeli nadzor nad svojimi sprožilci, je ključno, da razumete svojo osebno izkušnjo čustvenega zanemarjanja v otroštvu. Nato se podajte na pot ponovne povezave s svojimi občutki in se naučite, kako jih prepoznati, razlikovati, sprejeti in predelati. Idealno je, da si pri tem poiščete pomoč dobrega terapevta.

Tudi ko boste naredili vse te korake in že opazili napredek, se vam bo še vedno pogosto zgodilo, da se ob določenih dogodkih v vašem življenju sprožijo – to je povsem normalno, saj ste ljudje, tako kot vsi ostali! Vendar boste z zavedanjem in nekaterimi spretnostmi za obvladovanje čustev vi tisti, ki bo imel nadzor nad njimi. Ne boste se več počutili zmedeni ali osramočeni zaradi odzivov, ki vam niso smiselni. Namesto tega boste ugotovili, da so popolnoma smiselni.

PREBERITE TUDI: 10 znakov, da so vas vzgajali čustveno nezreli starši

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj