To pa še ni vse – če uživate prehransko dopolnilo vitamin D – in (vsaj) pozimi bi ga morali vsi – brez zadostne količine magnezija in vitamina K2, se vam bo povišala raven kalcija in fosfatov, a hkrati boste še vedno imeli pomanjkanje vitamina D. Tako pride do vaskularne kalcifikacije, je pokazala študija, objavljena v The Journal of the American Osteopathic Association.

PREBERITE TUDI: 5 znakov, da vam primanjkuje magnezija

Skratka, vitamin D se ob pomanjkanju magnezija sploh ne metabolizira in ostane shranjen in neaktiviran. “Ljudje jemljejo prehranska dopolnila Vitamin D, kar je dobro, a ne vedo, kako se metabolizira. Potrebuje K2 in magnezij, da je učinkovit,” so povedali raziskovalci. Magnezij pa tudi zmanjša nevarnost za osteoporozo. Pomanjkanje kateregakoli od teh hranil lahko vodi v resne zdravstvene težave, poleg osteoporoze v deformacije okostja, kardiovaskularne bolezni, metabolni sindrom, težave z mišicami, oslabljen imunski sistem in mnoge druge.

Strokovnjaki opozarjajo, da pozimi nimamo kje dobiti vitamina D, saj skorajda ni sonca; zaužitje magnezija pa je močno pod zahtevanim minimumom, ker se je tako spremenila pridelava hrane, ki je povsem opustošena, in ker se večina ljudi prehranjuje zelo nezdravo, s predelano in neekološko pridelano hrano.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

Hrana, ki vsebuje največ magnezija, je naslednja: mandlji, zeleno-listnata zelenjava, banane, brokoli, neoluščeni rjavi riž, jajca (rumenjaki).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj