Izguba zaposlitve je pogosto travmatičen dogodek. Delo ni le sredstvo za pridobivanje denarja, predstavlja del vaše identitete. Pokriva naše socialne potrebe – potrebo po dokazovanju, druženju; tega pogosto ne opazimo, dokler ne ostanemo brez dela. Oseba, ki je brezposelna, pogosto izgubi samozaupanje, nerodno ji je, kadar sreča stare sodelavce, strah pred negotovo prihodnostjo vpliva na odnose v družini.

brezposelnost 

Pogovorite se z družino

Izguba dela močno vpliva na vašo družino. Naenkrat več časa preživljate doma, v zraku je čutiti napetost, mogoče je vaše obnašanje drugačno kot ponavadi, pojavijo se finančne skrbi itd. Če izgubite delo, potem se o tem čim prej odkrito pogovorite s svojo družino. Vaši najbližji potrebujejo realne informacije o tem, kako bo vaša brezposelnost vplivala na vašo družino. Povejte jim, kako se počutite, dajte jim zagotovila, da se zavedate nastale situacije, da jo rešujete. Vedeti morajo, kaj pričakujete od njih.

Ne dovolite si obilja prostega časa

Z delom in opravili, povezanimi z vašim delom, se med delavnikom ukvarjate tretjino do polovico dneva. V primeru brezposelnosti imate kar naenkrat ogromno dodatnega časa. Dodatnega, ne prostega časa. Tega časa ne uporabite za opravljanje hišnih opravil, ki jih prelagate že dolgo časa (npr. pleskanje stanovanja). S tem ne boste nič bližje vašemu cilju – novi zaposlitvi, čas pa teče. Dlje časa kot ste brezposelni, težje se motivirate za iskanje, pa tudi zaposlovalci slabo reagirajo na dalj časa brezposelne iskalce.

Ne izgubite socialnih stikov

Ko izgubite zaposlitev, izgubite tudi velik del socialnih stikov; veliko ljudi, s katerimi ste se družili v preteklosti, je bilo vaših sodelavcev, strank in partnerjev podjetja, skratka oseb, povezanih z vašim prejšnjim delom. Poskušajte obdržati stike z njimi. Družite se s svojimi prijatelji in znanci. Večina delovnih mest ni nikoli javno razpisanih, zapolnijo jih aktivni in priporočeni iskalci dela. Vsak vaš znanec je potencialna vstopnica do zaposlitve, naj jasno ve, da ste na trgu dela. Druženje z znanci in s prijatelji lahko na vas deluje zelo pomirjevalno, kar je v stresnem obdobju brezposelnosti še kako pomembno.

Zapolnite svoj dan

Brezposelnost lahko zelo močno vpliva na vas, zato pazite na svoje zdravje. Čim prej si na novo organizirajte življenje tako, da boste aktivno porabili čas, ki ga imate na voljo. Brezposelnost je vaše začasno stanje, v bistvu se le pripravljate na novo delovno mesto. Ukvarjajte se s športom, izobražujte se s področja vašega prihodnjega dela, pravilno se prehranjujte.

Pripravite si urnik svojih (iskalnih) aktivnosti

Namenite čas pripravi življenjepisa, prijavam na zaposlitvene oglase, raziskovanju podjetij in pridobivanju zaposlitvenih intervjujev. Izdelajte portfelj svojega zaposlitvenega profila. Trenutno delate na projektu ‘zaposlitev’, cilj projekta je jasen – vaše novo delovno mesto. Bolj kot se boste projekta načrtno lotili, prej ga boste zaključili.

Spoštujte zasebni prostor družinskih članov

Izguba dela vas prisili, da ste dlje časa doma, kar lahko povsem obrne dinamiko družinske rutine. Ne zasledujte in ne nadlegujte družinskih članov med njihovimi vsakodnevnimi opravki. Če imate posebno sobo oz. pisarno, kamor se lahko umaknete, jo izkoristite v dobro duševnega zdravja vseh sostanovalcev. Dajte jim prostor, ki ga potrebujejo, tudi če to pomeni, da boste morali v zameno za to večkrat tedensko hoditi v mestno knjižnico.

Družite se z drugimi iskalci dela

Iskalca zaposlitve najbolje razume drugi iskalec zaposlitve. Saj veste, sit pes lačnemu ne verjame. Delite si lahko izkušnje pri iskanju dela in sveže informacije o tem, katera podjetja trenutno iščejo nove sodelavce.

Prvih pet korakov na poti do novega dela

Izgube delovnega mesta se v tem trenutku dogajajo masivno. Kaj to pomeni? Pomeni, da niso nič posebnega, dogajajo se vsem, ne samo vam. Kako hitro boste spet v ‘sedlu’, torej na novem delovnem mestu, je v veliki meri odvisno od vas, ne od ‘recesije’. Predlagamo vam pet korakov, ki jih morate storiti takoj, ko izveste, da boste ostali brez dela:

  1. Vpišite se v baze spletnih kadrovskih portalov. Delodajalci ves čas brskajo po življenjepisnih bazah zaposlitvenih portalov. Če je v njih vaš življenjepis, vas lahko delodajalec najde in kontaktira s ponudbo.
  2. Obiščite kadrovske agencije in vstopite v njihove baze življenjepisov. Delo kadrovskih agencij je iskanje primernih kandidatov – bodite v njihovih bazah in lahko vas pokličejo s ponudbo.
  3. Nastavite si e-obveščevalec. Spletni zaposlitveni portali vam ponujajo možnost obveščanja o aktualnih delih. Dnevno ali tedensko ste obveščeni o novih ustreznih zaposlitvah.
  4. Zaposlitveni oglasi v tisku. Spremljajte dnevno časopisje in takoj reagirajte na oglase, ki vas zanimajo.
  5. Zavod za zaposlovanje. Takoj, ko postanete brezposelni, se prijavite na Zavod, zagotovite si finančno nadomestilo in spremljajte njegovo ponudbo del.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj