Zadnji dve leti so postale dolge moške brade neverjeten hit. Hipsterji in ostali sledilci modnim zapovedim so seveda pridno sledili in si večinoma pustili rasti brade, njim pa so sledile kozmetične in tehnične hiše, ki so novo nastalo tržno nišo seveda hitro izkoristile in pripravile negovalne sete, ki so vključevali glavnike, krtače, kreme, aparate za oblikovanje in še kaj za nego in urejanje moških brad.

A sedaj je s tem konec – brade so uradno iz mode in prihajajo bolj sofisticirane 'obrazne frizure', ki pomenijo bolj čist in sveže pobrit videz. Kar je bilo torej še včeraj 'ultimativni kul videz' in znak moškosti, je sedaj zastarelo in iz mode. Ne verjamete? Vprašajte Joela Alexandra, ki je bil eden največjih privržencev brad in je na družbenih medijih ustvaril pravi kult s tisočimi sledilcev. A sedaj 27-letni Alexander se je določil, da bo popolnoma pobril svojo brado.

“Trend velikih brad je končan in pokopan,” je povedal maneken in bloger. Alexander, ki sicer živi v Brooklynu in je nastopil v oglasnih kampanjah za modne znamke True Religion, Silver Jeans, Alternative Apparel, je povedal, da je ta trend ustvaril dve leti nazaj, ko je bilo obdobje največjega trenda brad. “Imel sem toliko všečkov in sledilcev, da so obvestila preobremenila moj pametni telefon, ki je nehal delovati,” se spominja.

 

#tbt #manbun #topknot #beard #samurai #ninja #warrior #momasboy

A photo posted by Joel Alexander (@hahajoel) on

 

November 2014 pa je Alexander ugotovil, da brada ne pomaga njegovi karieri, temveč jo zavira. “Moji agenti so mi povedali, da me velike modne hiše nočejo najeti zaradi brade. Tega ne želijo več in dojel sem, da z brado ne bom dobil dela,” je razkril. Tako se je odločil, da se pobrije in ko je prvič objavil svoj sveže obrit obraz, je izgubil 8,000 sledilcev.

 

In dejansko se bradati manekeni v aktualnih oglasnih kampanjah in editorialih komaj še pojavljajo. “Sedaj smo v bolj naprednem, post-hipsterskem obdobju. Pri hipsterjih se je šlo za to, da so bili proti vsemu, kar je imelo korporativno naravo, proti vsemu, kar je določeno s strani vladajoče elite. A sedaj vidimo, da prihaja generacija y , ki delajo v netradicionalnih okoljih, kjer lahko nosijo, karkoli želijo in se zares izražajo. Izjemen napredek tehnologije je vplival na to, kako hočejo ljudje izgledati: gladko pobriti do dva dni stara brada. Velike brade pa so preteklost,“ so povedali poznavalci.

Jeff Laub, soustanovitelj priljubljenega moškega frizerskega salona in brivnice ter blagovne znamke za moško urejanje, Blind Barber, je povedal, da sedaj moški dajo več poudarka svojemu videzu. “Mislim, da moški svet urejanja doživlja renesanso,” je dejal. “Naredili smo raziskavo in opazili izjemen poskok zanimanja moških za nego njihove kože.” Povedal je tudi, da je skovanka metroseksualci, ki je nastala leta 2000 in je omogočila moškim, da so lahko bolje poskrbeli za svoj videz, ne da bi za to dvomili v njihovo moškost, prav tako mrtva. “Edina pot do uspeha je samozavest,” je dejal. “Veliko gibanje je v smeri izboljševanja samega sebe. Trenutna generacija je zadovoljna, da lahko skrbi zase in to opravlja na najvišjem možnem nivoju.”

Za Alexandra in vrsto drugih jusijev to pomeni gladko obrit videz. Nedavno se je maneken preusmeril tudi na igralstvo, kjer je ugotovil, da se brade tudi ekonomsko gledano ne splačajo za manekene in igralce. “Osebe, ki najemajo igralce, in moji agenti so mi tudi povedali, da so brade zelo specifične in hipsterske, ne preveč zaželene ter da če jo bom imel, ne bom dobil posla.”

“Hipsterji so preminuli trend,” je nadaljeval. “V osnovi je plehek. A sodobni moški je videti bolj nedosegljiv, na višjem nivoju, morda dražji in bolj zahteven. Nihče noče izgledati kot hipster, ki je videti, kot da se ravno odpravlja na prebiranje odpadkov.”

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj