brez_bpa2

… Bisfenola-A (BPA) v urinu in hudim ožanjem
arterij. Analizirali so podatke 591 pacientov, ki so sodelovali v
raziskavi Metabonomics and Genomics Coronary Artery Disease in
primerjali količino BPA v njihovem urinu in stopnjo bolezni koronarnih
arterij.

Kar 385 pacientov je imelo hudo koronarno
bolezen, torej hudo zožanje arterij, 86 pacientov vmesno stopnjo in 120
jih je imelo normalne koronarne arterije. Raziskava je pokazala, da so
imeli tisti, ki so imeli visoko stopnjo BPA v urinu, tudi hudo zožanje
arterij, tisti, ki so imeli normalne količine BPA pa normalne koronarne
arterije.

Rezultati raziskave so izjemno pomembni, saj jasno kažejo na povezavo med količino BPA v urinu in intenzivnost bolezni koronarnih arterij. To je že četrta raziskava, ki je pokazala povezavo med BPA in kardiovaskularnimi boleznimi.

Druge raziskave pa so že pokazale povezavo med spremenjeno stopnjo testosterona pri moških in količino BPA, kar pomeni, da ima BPA še veliko hujši vpliv na človekovo zdravje kot je bilo sprva mišljeno. »Naša zadnja raziskava je še dodatno potrdila trdnost dokazov, ki kažejo na to, da BPA pripomore k boleznim srca. Popoln dokaz bo težko dobiti, kajti tovrstne raziskave na ljudeh niso izvedljive,« je povedal vodja raziskovalnega tima.

Po besedah raziskovalcev pa lahko pričakujemo še nadaljnje raziskave o dolgoročnem vplivu BPA na človekovo zdravje in okolje.

BPA je kontroverzna kemikalija, ki se nahaja v polikarbonatnih plastičnih embalažah hrane in pijače, ki jih mnogi uporabljajo vsakodnevno. Je ena izmed najbolj pogosto proizvajanih kemikalij, saj je bilo leta 2008 proizvedenih več kot 5 milijonov ton te strupene kemikalije.

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj