Knjiga "Kaj lahko naredim sam, da bi se staral počasneje?" obravnava problematiko procesa staranja človeškega organizma. V uvodu avtor predstavi kaj pravzaprav staranje je, zakaj nastane in njegov evolucijski pomen.

Človeštvo si namreč že stoletja prizadeva spoznati, kako bi lahko ustavilo proces staranja. Danes vemo, da se staranja ustaviti ne da, lahko pa se ga upočasni. Čeprav se začnemo pospešeno starati že kmalu po koncu pubertete, ko nastajajo zaradi mimike obraza prve gubice, se ukrepom za upočasnitev staranja posvetimo mnogo kasneje, kar je napačno ravnanje. Preventiva je tudi na področju staranja veliko bolj učinkovita od kurative.

Znanstveniki so se zadnja leta veliko naučili tako iz študij, ki so preučevale izjemno dolgo živeče živalske vrste, kakor tudi iz študij o stoletnikih in še starejših ljudeh. Danes poznamo molekularne procese v celicah, spoznavamo vlogo genov in poznamo človeški genom. Ocenjuje se, da na sam proces staranja dedni dejavniki vplivajo z do 25% deležem, ostalih 75 % je pogojenih z vplivi iz okolja in z našim načinom življenja. Iz tega sledi, da na večino dejavnikov, ki uravnavajo proces staranja, lahko vplivamo in z ustreznimi pristopi staranje lahko tudi upočasnimo. Postajati starejši tako ne pomeni nujno tudi 'hitro pešati'.

V nadaljevanju je v knjigi opisanih deset ukrepov, ki vplivajo blagodejno na sam proces staranja. Tekst v knjigi je dodatno popestren s številnimi skicami, barvne fotografije enojajčnih dvojčkov pa nazorno kažejo, kako močno negativno početje pospešuje staranje.

Zdravo prehranjevanje, zdrave življenjske navade in izogibanje dejavnikom tveganja v vseh starostnih obdobjih življenja so najboljša naložba za zdravo življenje v starosti. Ali se želite zjutraj zbujati polni optimizma, entuziazma, energije, brez bolečin in simptomov kroničnih degenerativnih bolezni? To stanje je možno doživeti tudi v pozni starosti. Kako to doseči, je opisano v knjižici dr. Boruta Poljšaka, "Kaj lahko naredim sam, da bi se staral počasneje?".

Knjigo lahko kupite v spletni trgovini Vitalia – ob naročilu do 17. ure bo odposlana še isti dan!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj