… nosečnosti se zaradi rasti otroka in povečanih prsi spremeni težišče telesa. Sprememba težišča telesa povzroči, da se nosečnica z zgornjim delom telesom nagiba nazaj (kar preprečuje padec naprej). Tak nagib telesa povzroča razteg trebušnih mišic, krajšanje mišic v spodnjem delu hrbta, kar posledično vpliva v glavni meri na povečanje ledvene krivine ,nekoliko pa tudi na povečanje vratne krivine.

Zaradi stalnega povečevanja teže v času nosečnosti postajajo stopala vedno bolj sploščena, teža telesa pa se pomika na zadnji del stopal. Trebuh je v glavnem vedno bolj izbočen, ramena se obrnejo naprej, prav tako pa je opaziti tudi potisk glave naprej. To je (nepravilna) drža telesa nosečnice, ki povzroča ne samo bolečine v križu, ampak tudi bolečine v celotni hrbtenici vse do ramen in vratu.

Takšne bolečine se začnejo predvidoma pojavljati v drugem trimesečju. Strokovnjaki zagovarjamo tudi ugotovitve, da bolečine v križu niso toliko povezane s povečano telesno težo v času nosečnosti, kot so povezane s starostjo nosečnice (s starostjo narašča možnost bolečin) in številom prejšnjih nosečnosti (več nosečnosti, večja je možnost za bolečine).

In kakšen recept svetujemo v borbi za življenje brez bolečin v križu tudi v času nosečnosti? Vsekakor je pravilen odgovor: telovadba v času nosečnosti.

Številne raziskave so namreč potrdile, da nosečnici v borbi za življenje brez bolečin v križu izredno pomagajo dobro trenirane trebušne mišice že pred obdobjem nosečnosti in vzdrževanje le-teh med nosečnostjo. Pomembno je le, da se prepričate, da je tisto kar počnete v času nosečnosti, zares koristno vašemu telesu, da mu paše in pomaga.

Avtorica: Tanja Želj, ambasadorka zdravega način življenja in gibanja (prof. šp. vzgoje, trenerka pilatesa in vaditeljica vadbe v času nosečnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj