Berlin, 27. aprila: Nadaljnja prepoved delovanja večjih trgovin je po mnenju bavarskega višjega sodišča neustavna. Večji trgovci so namreč v primerjavi z manjšimi v neenakem položaju, saj so slednji prejšnji teden že lahko ponovno odprli svoje prostore. Sodišče v razsodbi sicer ukrepa, ki velja po celotni državi, ni razveljavilo.

Nemška vlada in vodje 16 zveznih dežel so se v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa odločili, da lahko od prejšnjega tedna vrata ponovno odprejo trgovci, ki imajo prostore manjše od 800 kvadratnih metrov. A to po oceni višjega sodišča na Bavarskem v neenak položaj postavlja večje trgovce.

Na višje sodišče so se obrnili trgovci iz Bavarske, Berlina in Hamburga, katerih zmogljivosti presegajo omenjeno omejitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Se pa sodišče po poročanju agencije zaradi epidemije ni odločilo razveljaviti spornega ukrepa. Sklep sodišča sicer velja samo za območje Bavarske, čeprav omejitve za večje trgovce skladno z dogovorom kanclerke Angele Merkel in premierjev zveznih dežel veljajo po vsej državi.

Najnovejši podatki sicer kažejo, da je bilo v Nemčiji doslej potrjenih 155.500 okužb s koronavirusom, vsaj 5738 ljudi je umrlo. Bavarska je med najbolj prizadetimi zveznimi deželami, kjer so zabeležili vsaj 41.300 potrjenih primerov in 1613 smrtnih žrtev zaradi covida-19.

Nemške dežele medtem že sproščajo omejevalne ukrepe, večina je starejšim otrokom omogočila vrnitev v šole, še poroča dpa. Merklova se bo o nadaljnjih ukrepih z voditelji zveznih delež pogovarjala v četrtek.

PREBERITE TUDI: Države naznanjajo dodatna rahljanja ukrepov proti koronavirusu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj