Kontrast med čistimi barvami

Največji kontrasti med čistimi barvami so med primarnimi in sekundarnimi barvami, torej med rumeno, rdečo in modro, ter med oranžno, zeleno in vijolično.
 
 kontrast_ciste_barve  kontrast_ciste_barve2
 

Kontrast med nasprotnimi barvami (komplementarni kontrast)

Kontrast med nasprotnimi barvami temelji na kombinaciji barv, ki sta si komplementarni oziroma nasprotni (barvi, ki si v barvnem krogu ležita nasproti).

 komplementarni_kontrast  komplementarni_kontrast2  komplementarni_kontrast3


Kontrast med svetlimi in temnimi barvami
(svetlo-temni kontrast)

Svetlo-temni kontrast bo najbolj prišel do izraza, ko si bosta barvi po svetlosti najbolj različni.

svetlo_temni_kontrast


Kontrast med čistimi in zastrtimi barvami
(kontrast barvnih kvalitet)

Bolj so barve čiste, bolj žarijo. In če želite poudariti njihov žar jih je najbolje uporabiti na čimbolj zastrti podlagi.

kontrast_barvnih_kvalitet


Kontrast med toplimi in hladnimi barvami
(hladno-topli kontrast)

Tople barve so tiste, ki vsebujejo več rumene ali rdeče barve in delujejo žareče, toplo, hladne pa tiste, ki vsebujejo več modre barve in delujejo pusto, hladno. Niso vsi odtenki enake barve topli, predvsem to velja za sekundarne in terciarne, ter ostale barve, saj je njihova toplota odvisna od količine tople barvne komponente, ki jo vsebuje (enako velja tudi za hladnost). Kako topla ali hladna bo barva delovala, je odvisno tudi od barve podlage ali od sosednje barve (ob topli rdeči bo delovala bolj toplo kot ob hladni modri).

 toplo_hladni_kontrast  toplo_hladni_kontrast2

 
Kontrast količin

Močnejša kot je neka barva, manj je je potrebno uporabiti, da ne bi izstopala. Tako na primer uporabimo enakovredni zeleno in rdečo v enakem razmerju, oranžne malo manj kot modre,  rumene pa proti vijoličasti veliko manj, saj je njena intenzivnost veliko večja.
 

 kontrast_kolicin  kontrast_kolicin2  kontrast_kolicin3

 

Sočasna premena (simultani kontrast)

Simultani kontrast se nanaša na vse barvne kontraste. Izhaja iz fiziologije našega očesa, zaradi katere vidimo večji kontrast, kot je v resnici. Enaka barva bo na svetli podlagi delovala temneje, na temni svetleje, na topli hladneje, na hladnji topleje, na nevtralni živahneje in na živi bolj zastrto.
 
simultani_kontrast simultani_kontrast2 simultani_kontrast3 simultani_kontrast4 simultani_kontrast5 simultani_kontrast6

To so torej temelji, na katerih se gradi barvna usklajenost vaših oblačil in celotnega izgleda. Upam, da vam bo s pomočjo teh pravil vaša oblačila uspelo sestaviti čudovito barvno celoto. Vso dosedanje barvno »znanje« pa bomo še nadgradili v 3. delu članka, kjer bo do izraza bolj prišla uporaba barv za poudarjanje, zakrivanje ali popravljanje telesne oblike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj