Barcelona je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Španiji. Z več kot 1,5 milijona prebivalcev je drugo največje mesto te države in prestolnica ene izmed španskih pokrajin, Katalonije. V Barceloni je živelo ali ustvarjalo veliko znanih Kataloncev kot so npr. arhitekt Antoni Gaudí, operna pevka Montserrat Caballé, umetnika Joan Miró in Antoni Tàpies in drugi, ki so pustili svoj pečat mestu. Moški del populacije Barcelono gotovo pozna po znanem nogometnem klubu, modne navdušenke pa bodo uživale ob pogledu na urejene lokalne prebivalce ter ob izložbah modnih trgovin.

barcelona_sunset(Foto: stare.ca)

Kako do tja

Do Barcelone seveda najhitreje pridemo z letalom. Slovenski letalski prevoznik omogoča let dvakrat tedensko v poletni sezoni (od aprila do konca oktobra) in prileti na barcelonsko letališče El Prat. Cenejši let ponuja nizkocenovni prevoznik Ryanair, vendar se je potrebno odpeljati do letališča Treviso (pred Benetkami), upoštevati pa je potrebno tudi, da Ryanair leti do letališča Girona, od koder je dobra ura vožnje z avtobusom do Barcelone. Povratna karta za avtobus stane 21 EUR (oz. 12 EUR v eno smer), čas veljavnosti karte pa je en mesec. V Barcelono gremo lahko seveda tudi z vlakom ali avtomobilom, vendar je v tem primeru pot precej dolga – potovanje z avtom traja približno petnajst ur.

Mestni prevoz

Kakor po večini evropskih mest je tudi po Barceloni najlažje in najhitreje potovati s podzemno železnico. Postaje so na vsakem koraku, sistem pa je enostaven in se ga človek hitro navadi. Najbolje je kupiti t.i. Travelcard, ki velja za omejeno število voženj, omogoča pa vožnjo z metrojem, avtobusi in tramvajem. Za več informacij o transportu, zemljevidih in turističnih karticah se obrnite na spletno stran tmb.net.

Ljudje in mesto

Barcelona je velemesto, v katerem se mešajo narodi in kulture. Območje Katalonije je dvojezično, uradna jezika sta katalonski in španski, večina ljudi pa govori tudi angleško in francosko.
Pregovor “rana ura – zlata ura” v Španiji ni kaj dosti vreden, zato nadobudnim turistom, ki bi ob svitu začeli raziskovanje mesta, priporočamo, da še kakšno uro poležijo v postelji, saj pred deveto uro kaj več kot kave v Barceloni ne bodo dobili. Večina trgovin se odpre ob desetih, zaprejo pa se ob devetih ali desetih zvečer. Tradicionalna španska siesta, oz. premor za kosilo čedalje bolj izginja, vsaj v primeru večjih trgovin, nekateri majhni butiki pa se zaprejo med eno in četrto uro popoldne.

Orientacija v mestu ni zapletena, saj po centru poteka ‘žila’, ob kateri je večina znamenitosti. Ta žila poteka od severa proti jugu po ulici Passeig de Gracia, preseka glavni trg Plaza de Catalunya, nadaljuje se po La Rambli in konča ob morju.

Kot pri obiskih vseh drugih velikih mest, je tudi v Barceloni pomembno paziti na varnost, saj priložnost dela tatu. Priporočamo, da se ne izpostavljate kot turisti (s fotoaparatom za vratom) in da na ulici ne kažete velikih vsot denarja in osebnih dokumentov, bolje je pripraviti posamezne bankovce in jih hraniti v žepu. Torbice raje nosite čez ramo, nahrbtniki naj bodo vedno zapeti, v množici pa je bolje, da ga imate na sprednji strani. Ker je Španija država, v kateri deluje teroristična skupina ETA, je prisotnost policije zelo močna, naj vas ne prestrašijo do zob oboroženi policisti, ki z marico stojijo sredi ulice. Strogi center je načeloma varen, priporočamo pa, da ponoči ne zahajate v osamljene uličice. Odsvetujemo tudi obisk predela El Raval ponoči, saj je le-ta znan po nelegalnih aktivnostih in tolpah.

Prenočišče

Kot se za veliko mesto spodobi, je v Barceloni ogromno hostlov in hotelov najrazličnejših kategorij. Cene za prenočevanje v hostlu v sobi z vsaj štirimi sostanovalci in skupnimi toaletami se gibljejo med 20 in 35 evrov za noč. Tarife najcenejših hotelov se gibljejo med 40 in 70 evrov na noč, na ceno pa seveda vpliva lokacija, povpraševanje in letni čas – v sezoni (od maja do oktobra) so cene višje. Če ste v Barceloni le nekaj dni, priporočamo, da si domovanje izberete blizu centra, da dragocenega časa ne boste izgubljali po metrojih. Če ste v Barceloni dlje časa, si lahko privoščite nekoliko večjo oddaljenost od centra. Pri preračunavanju stroškov je potrebno imeti v mislih še to, da je Barcelona glede transporta razdeljena v cone. Več con kot boste morali prepotovati, dražja bo karta.

5 KOMENTARJI

  1. Barcelona je res eno najlepših mest <3

    Samo en popravek - Rynair leti direktno na letališče Barcelona, oddaljeno zgolj pol urice vožnje z busom od centra.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj