… otrocih, spremembami ravnovesja bakterij v črevesju in boleznimi kasneje v življenju. Neravnovesje bakterij v črevesju, ki je ključno za zdravje in vpliva na mnogo več kot le prebavo in imunski sistem, ko so mislili do nedavnega, je tesno povezano z vrsto boleznimi, med drugim astmo, alergijami in drugimi avtoimunskimi boleznimi, debelostjo ter drugimi zdravstvenimi težavami.

Uničenje ravnovesja bakterij

Nekoč tako zelo opevani antibiotiki zadnje čase dobivajo čedalje več slabega slovesa – poleg dejstva, da bakterije postajajo odporne na njih in tako postanejo popolnoma neučinkoviti, tudi popolnoma porušijo ravnovesje bakterij v telesu, sploh črevesju. To pa, kot kažejo zadnje raziskave, pušča dolgotrajne posledice na zdravju. Antibiotiki so zdravilo, ki se ga zdravniki otrokom najpogosteje predpisujejo, saj predstavljajo kar četrtino vseh predpisanih receptov. To pa še ni vse – po mnenju poznavalcev naj bi bila kar tretjina antibiotikov predpisanih po nepotrebnem!

Čedalje več raziskav pa kaže tudi, da imajo ne le kratkoročni, temveč tudi dolgoročni vpliv na raznolikost bakterij v naših telesih, imenovan mikroflora. “Bolezni, povezane z metabolizmom in imunskim sistemom dramatično naraščajo in ne vemo, zakaj,” so povedali raziskovalci z univerze Minnesota. “Pretekle raziskave so že pokazale povezavo med uporabo antibiotikov in neravnovesjem bakterij v črevesju, druge pa med neravnovesjem bakterij in vrsto bolezni v odrasli dobi. V zadnjih letih smo preučili na stotine raziskav v zvezi s tem in našli dokaze močne povezave med uživanjem antibiotikov, spremenjenim ravnovesjem bakterij in boleznimi.”

Kako antibiotiki uničujejo zdravje?

Raziskovalci so ugotovili, da antibiotiki na več načinov vplivajo na kasnejše bolezni.

Alergije: v tem primeru uničijo ključne bakterije, ki so nujno potrebne, da celice imunskega sistema dozorijo, kar vodi v alergije. Te celice so namreč ključnega pomena za zdrav imunski sistem, da se lahko bori priti alergenom. Čeprav se te bakterije kasneje, po prenehanju jemanja antibiotikov povrnejo, imunski sistem ostane poškodovan.
Debelost: uporaba antibiotikov vodi v spremembo črevesne mikroflore in porast kratko-verižnih maščobnih kislin, ki uničijo metabolizem.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Cell Host & Microbe.

PREBERITE TUDI: Avtizem povezan s pomanjkanjem koristnih bakterij v črevesju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj