Profesorica psihologinja Elaine Hatfield z univerze Hawaii je dokazala, da če npr. na delovnem mestu sedite poleg osebe, ki se neprestano pritožuje čez vse, jamra in ni nikoli z ničemer zadovoljna, ste v veliki nevarnosti, da se tega negativnega razpoloženja nalezete tudi sami. Gre za t. i. pasivni stres in napetost, ki ju take osebe ustvarjajo in širijo okoli sebe, s čimer poslabšujejo vzdušje in posledično delovno klimo in entuzijazem.

“Ljudje posnemamo mimiko drugih ljudi, njihove izraze na obrazu, besede in ton govora, vse to z neverjetno hitrostjo. Tako se lahko vživimo tudi v občutja drugih ljudi,” je povedala prof. Hatfield. Problem pa nastane, ko so okoli nas negativno nastrojeni ljudje, ki nas s svojim negativizmom spravijo v depresivno in anksiozno stanje. Ljudje smo namreč kot gobe, ki vpijajo čustva ljudi – a žal ne le pozitivna, temveč tudi negativna. In če se začnemo osredotočati na negativne stvari, lahko to trajno poslabša razpoloženje in počutje.

Ženske naj bi bile še posebej ogrožene, saj so bolj čustvene in se bolj vživijo v občutja drugih ljudi, zato morajo biti še posebej pozorne, kakšni ljudje jih obkrožajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj