Ljubljana, 29. november 2011 – Znani slovenski maneken Alen Kobilica je na Fakulteti za šport v Ljubljani predstavil center za slepe športnike “Vidim cilj”. Poslanstvo novoustanovljenega centra je spodbujati slepe k telesni aktivnosti in rednemu ukvarjanju s športom na rekreativni in profesionalni ravni. Kot idejni vodja in ambasador centra si je Alen Kobilica zastavil tudi osebna cilja: sodelovanje na letnih paraolimpijskih igrah 2012 v Londonu kot plavalec in zimskih paraolimpijskih igrah 2014 v Sočiju kot smučar. Ob koncu predstavitve projekta je pod vodstvom trenerjev in pomočnikov v bazenu fakultete potekalo prvo rekreativno plavanje v okviru centra “Vidim cilj”, ki so se ga udeležili otroci iz Zavoda za slepe in slabovidne Ljubljana.

alen_kobilica_vidim_cilj

Alen Kobilica

Ko je svetovno znani maneken in lastnik modne agencije pred tremi leti po zahtevni operaciji čez noč ostal brez vida, kljub težki preizkušnji ni obupal, ampak se je uspešno soočil z novimi izzivi. Postopnemu prilagajanju na spremembe v zasebnem življenju je sledilo prilagajanje tudi na profesionalnem področju. Tako je zasnoval center za slepe športnike “Vidim cilj”. “Že samo ime centra samozavestno izpodbija predsodek, usmerjen v nas slepe. Če slepi ne vidimo v konvencionalnem pomenu besede, še ne pomeni, da ne moremo videti in uresničevati svojih ciljev,” je na predstavitvi poudaril Alen Kobilica.

Namen centra “Vidim cilj” je spodbujati slepe pri športnemu udejstvovanju, jim nuditi pomoč pri snovanju in uresničevanju osebnih in športnih ciljev, strokovno podporo pri načrtovanju in izpeljavi treningov ter udeležbi na tekmovanjih. Kot je izpostavil Kobilica, so lahko tudi slepi vrhunski športniki, zato ne potrebujejo sočutja, temveč si zaslužijo spoštovanje in ponos. Kobilica pravi: “Kot smo ponosni na naše olimpijce, je prav, da smo ponosni tudi na slepe športnike, saj moramo tudi mi zelo intenzivno trenirati za doseganje uspehov na tekmovanjih. Seveda pa to ni mogoče brez podpornikov, zato se želim na tem mestu zahvaliti ekipi in glavnima pokroviteljema centra skupini ALTA in zavarovalnici Generali, ki sta v sklopu Flegme priskočila na pomoč.”

Borut Volk, direktor svetovanja in prodaje v skupini ALTA, je v imenu Flegme povedal: “Alen s centrom Vidim cilj potrjuje sporočilo Flegme, da lahko z jasnim ciljem, vztrajnostjo in sproščenostjo dosežemo vse, ne glede na ovire. Odločitev, da v Alti skupaj z Generali podpremo Alenovo pobudo, je bila zato preprosta.”

Preprosta pa nista osebna cilja, ki si ju je poleg ustanovitve centra zadal Alen. Ambasador centra se namerava kot plavalec uvrsti na letne paraolimpijske igre 2012 v Londonu, kot smučar pa na zimske paraolimpijske igre 2014 v Sočiju. Na obeh športnih tekmovanjih se želi uvrstiti v finale in se boriti za najvišja mesta.

Po predstavitvi centra se je Alen Kobilica pridružil enajstim otrokom iz Zavoda za slepe in slabovidne Ljubljana, ki so ob sodelovanju ekipe trenerjev in pomočnikov izvedli prvo rekreativno plavanje v bazenu Fakultete za šport pod okriljem centra “Vidim cilj”.

Več informacij o centru je dostopnih na spletni strani Flegme ter na Facebook profilih Flegme in Vidim cilj, kjer bodo objavljene tudi fotografije in posnetki z dogodka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj