V znak spoštovanja do obolelih pa si pripnimo rdečo pentljo in pokažimo, da smo ozaveščeni!

Število okuženih s HIV narašča tudi v Sloveniji

HIV/aids je danes kronično obvladljiva okužba in kljub ogromno znanja, epidemija še vedno napreduje. Število okuženih s HIV v Sloveniji narašča. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let, od 2002 do 2011 in do 26. novembra letos, prepoznanih 394 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 21 bolnikov z aidsom. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS so v letošnjem letu do 26. novembra prejeli podatke o 41 novih diagnozah okužbe s HIV. Najbolj prizadeta skupina v Sloveniji so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (geji, biseksualni moški, heteroseksualni moški z občasnimi homoseksualnimi seksualnimi stiki …). Med letošnjimi 38 primeri novih diagnoz med moškimi jih je bilo 29 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Testiraj in zdravi!

Večjo pozornost je potrebno posvetiti zgodnjemu odkrivanju okužbe z virusom HIV in zdravljenju te bolezni. Izboljšati je potrebno kombinacijo odgovornejšega vedenja (varni spolni odnosi, uporaba kondomov in lubrikantov, poznavanje partnerja, zmanjšanje promiskuitete, previdnost pri alkoholu in rekreativnih drogah) in novih biomedicinskih preventivnih ukrepov.

"Pri bolnikih, ki se uspešno zdravijo, je za več kot 90 % zmanjšan prenos virusa HIV, še posebej pomemben pa je nov preventivni pristop – testiraj in zdravi. V Sloveniji moramo nujno povečati število testiranj, predvsem v naši najbolj ranljivi skupini, torej skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi," je povedal prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in pozval: "Treba je bolj aktivno pritegniti družinske zdravnike in nevladne organizacije, ki morajo testiranje bolj približati ogroženim osebam. Vsakdo ima pravico, da pozna svoj HIV status in ima v primeru okužbe vso potrebno podporo ter ustrezno zdravljenje. Še bolj se mora uveljaviti testiranje zunaj zdravstvenih ustanov."

Testiranje na HIV v Sloveniji

V Sloveniji poznamo 6 osnovnih načinov testiranja na HIV: zakonsko obvezno testiranje krvodajalcev in darovalcev organov in tkiv, prostovoljno zaupno testiranje s svetovanjem, anonimno testiranje s svetovanjem, anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem v medicinskem okolju, anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem v nemedicinskem okolju in testiranje s hitrimi testi za domačo rabo.

Prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je opozoril: "Zaradi destigmatizacije in normalizacije testiranja na HIV, naj bi bil najbolj priporočljiv način testiranja na HIV zaupno testiranje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pri izbranem zdravniku. Test na HIV (odvzem krvi in pošiljanje v laboratorij) naj bi bil dostopen pri vseh zdravstvenih izvajalcih, ampak v praksi se mnogi soočajo z veliko problemi in ovirami."

"Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in praviloma veliko uspešnejše zdravljenje in je tveganje za zgodnejši razvoj aidsa in smrt zaradi aidsa višje. V letu 2012, do vključno 26. novembra, je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena prepozno kar pri treh od štirih okuženih, namreč takrat, ko bi že morali prejemati proti-retrovirusna zdravila," je izpostavila prof. dr. Irena Klavs z IVZ.

Kje se lahko testirate na okužbo s HIV?
•    Za posvet v zvezi s tveganji za okužbo s HIV in odvzem krvi za brezplačno testiranje lahko zaprosite svojega izbranega zdravnika in tudi v številnih drugih zdravstvenih organizacijah.
•    Najbolj poznano je specializirano testirno mesto na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, na Japljevi 2, kjer vas pričakujejo vsak ponedeljek med dvanajsto in štirinajsto uro. Ni se treba naročiti in ne potrebujete napotnice.
•    Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, pa se od leta 2009 lahko testirajo tudi v svoji skupnosti, kar s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje RS izvaja Društvo informacijski center Legebitra.

Kako zmanjšati tveganje za okužbo s HIV?
•    Okužba s HIV je spolno prenosljiva, zato boste veliko manj tvegali, če boste dosledno in pravilno uporabljali kondom pri spolnih odnosih z vsemi osebami, za katere ne morete vedeti ali so okužene s HIV ali drugimi spolno prenosljivimi okužbami.
•    Če mislite, da ste se izpostavili tveganju okužbe s HIV ali imate znake in težave spolno prenosljive okužbe ali bolezni, obiščite zdravnika, ki vas bo ustrezno zdravil. Ne poskušajte se zdraviti sami in o tveganju za okužbo obvestite tudi svoje spolne partnerje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj