Ivermektin je dokazano učinkovitejši od kemoterapije, brez izčrpavajočih stranskih učinkov, trdi svetovno znani kanadski onkolog dr. William Makis, ki se sklicuje na pomembno mednarodno študijo o raku.

Dr. William Makis, onkolog

Dr. Makis trdi, da ugotovitve študije zahtevajo temeljito spremembo pri zdravljenju napredovalega raka dojk, saj dokazi kažejo, da bi lahko ivermektin znatno presegel tradicionalno kemoterapijo.

Dr. Makis navaja, da je zdravilo proti parazitom Ivermektin pokazalo osupljive rezultate, saj je bilo boljše od pogosto uporabljenega kemoterapevtskega zdravila paklitaksel in je uničilo rakave matične celice, ki so odgovorne za nastanek metastaz in ponovitev bolezni.

Svoj nujni poziv utemeljuje s študijo mehiških raziskovalcev iz leta 2017, ki naj bi temeljito spremenila zdravljenje raka dojk. Študija, objavljena pod naslovom “Ivermektin kot zaviralec rakavih matičnih celic”, razkriva, kako ivermektin uničuje matične celice raka dojk, in ponuja novo upanje za bolnike, ki se borijo z napredovalimi stadiji bolezni.

Rakave matične celice (CSC) so majhna, vendar močna subpopulacija celic v tumorju. Za razliko od večine tumorskih celic imajo CSC zmožnost neskončne samoobnove in so v veliki meri odgovorne za metastaziranje – širjenje raka v druge dele telesa – in ponovitev bolezni po zdravljenju.

Tradicionalna kemoterapevtska zdravljenja, kot je paklitaksel, so usmerjena predvsem proti večjim tumorskim celicam, pri čemer CSC ostanejo nedotaknjeni in omogočajo, da se rak vrne ali razširi.

Leta 2009 so raziskovalci z univerze MIT in Harvarda odkrili, da lahko drugo zdravilo proti parazitom, salinomicin, v primerjavi s kemoterapijo več kot 100-krat zmanjša število matičnih celic raka dojke. Na podlagi tega odkritja so mehiški raziskovalci po pregledu 1 623 spojin identificirali ivermektin kot molekulo, ki je najbolj podobna salinomicinu.

Študija je pokazala, da Ivermektin ne le uničuje matične celice raka dojke, ampak je to počel veliko učinkoviteje kot kemoterapija. Po navedbah raziskovalcev “Ivermektin prednostno zavira sposobnost preživetja populacij, obogatenih z rakavimi matičnimi celicami, v primerjavi s celotno populacijo celic. Pri zdravljenju s paklitakselom je bil opažen nasproten vzorec.”

Ključne ugotovitve:

  • Ivermektin je učinkovitejši od kemoterapije: Usmerjen je na rakave matične celice, ki so odporne na tradicionalno zdravljenje.
  • Ivermektin uniči rakave matične celice: Zaradi tega je Ivermektin močno orodje za preprečevanje širjenja ali ponovnega pojava raka.
  • Ivermektin zmanjšuje izražanje določenih genov: Ti geni so močno izraženi v matičnih celicah raka, njihovo zmanjšanje pa oslabi sposobnost raka, da se obnovi.

Študija poudarja tudi dolgoletno varnost ivermektina, ki se uporablja za zdravljenje milijonov bolnikov s parazitskimi boleznimi, kot je onhocerkoza. Glede na uveljavljen varnostni profil je ivermektin dober kandidat za ponovno uporabo pri zdravljenju raka.

Kljub tem izjemnim ugotovitvam pa se ivermektin ne uporablja pogosto za zdravljenje raka dojk. Dr. Makis meni, da se odgovor skriva v sistemskih ovirah v medicinski in farmacevtski industriji. Potencial ivermektina, da preseže kemoterapijo, je izziv za sedanji model zdravljenja raka, ki se močno zanaša na draga in manj učinkovita zdravila.

Dr. Makis in študija iz leta 2017 menita, da bi morali ivermektin dajati vsem bolnicam z napredovalim rakom dojk. Njegova zmožnost, da cilja na rakave matične celice in jih odstranjuje, bi lahko znatno zmanjšala tveganje neuspešnega zdravljenja, metastaziranja in ponovitve bolezni, kar bi pomenilo nov močan pristop v boju proti tej smrtonosni bolezni.

Zakaj se ivermektin ne uporablja? Dr. Makis pravi: “Mislim, da vsi poznamo odgovor.”

PREBERITE TUDI: Študija: število rakavih obolenj pri mladih se povečuje zaradi pospešenega staranja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj