Reuters poroča, da Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni priporoča cepljenje otrok in dojenčkov, starih šest mesecev in več. Priporočajo, da se v kampanji cepljenja v letih 2024/25 zagotovi posodobljeno ‘cepivo’ COVID-19, ne glede na to, ali so bili predhodno cepljeni ‘proti’ Covidu ali ne.

Četrtkovo priporočilo agencije je sovpadlo s priporočilom njene skupine zunanjih strokovnjakov, ki so soglasno glasovali, da priporočajo uporabo posodobljenih cepiv COVID-19, kot jih je odobrila ali potrdila FDA, pri dojenčkih, starih šest mesecev in več. Priporočilo bo začelo veljati takoj, ko bodo nova cepiva podjetij Moderna, Novavax in Pfizer na voljo še letos, je povedal CDC.

Ameriška uprava za hrano in zdravila je v začetku tega meseca pozvala proizvajalce cepiv, naj posodobijo nova cepiva, da bodo po možnosti usmerjena na različico KP.2 namesto na različico JN.1, ki jo je želela usmeriti prej.

Različica JN.1 je bila v začetku tega leta prevladujoči sev v Združenih državah Amerike. Čeprav ni več tako razširjena, naj bi po podatkih CDC v dvotedenskem obdobju, ki se je končalo 22. junija, predstavljala 4,4 % primerov.

Sev KP.2 naj bi predstavljal približno 20,8 % primerov, sev KP.3, ki zdaj prevladuje, pa 33,1 % primerov.

Kaj pravijo farmacevtska podjetja?

Podjetji Moderna in Novavax sta agenciji FDA predložili vlogi za posodobitev cepiv za jesensko sezono 2024, ki bodo usmerjena v sev JN.1.

Družba Novavax je dejala, da namerava svoje posodobljeno cepivo dati na voljo na začetku sezone cepljenja, ko bo prejela dovoljenje agencije FDA, in dodala, da je njeno cepivo pokazalo široko navzkrižno nevtralizacijo protiteles proti več različicam, vključno s KP.2 in KP.3.

Podjetji Pfizer in Moderna izdelujeta cepiva na osnovi sporočilne RNK, ki jih je mogoče razviti hitreje kot cepivo na osnovi beljakovin podjetja Novavax. Družba Pfizer je sporočila, da se po vsem svetu pogovarja z regulativnimi organi, vključno s FDA, da bi ocenila sestavo prihodnjih formulacij cepiva COVID.

Družba Moderna je dejala, da bo posodobljeno cepivo pripravila pravočasno za jesensko kampanjo cepljenja, medtem ko sta družba Pfizer in partner BioNTech dejala, da bosta posodobljena cepiva pripravljena dobaviti takoj po odobritvi.

Podjetji Pfizer in Moderna sta navedli, da sta pripravljeni dobaviti cepiva, usmerjena proti različicam JN.1 ali KP.2.

PREBERITE TUDI:‘Cepiva’ za COVID-19: Smrtonosnost potrjuje več kot tisoč znanstvenih študij

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj