Princ William je v prvem polnem letu prejel kar 23,6 milijonov britanskih funtov dohodka iz posesti vojvodstva Cornwall, naslova in posesti, ki ju je podedoval, ko se je na prestol povzpel njegov oče, kralj Charles.

Cornwallsko vojvodstvo je objavilo integrirano letno poročilo, v katerem je razkrilo razdelitveni presežek v višini 23,6 milijona funtov za finančno leto 2023-2024, prvo polno leto princa Williama kot vojvode Cornwallskega. Ta znesek pokriva uradne, dobrodelne in zasebne izdatke princa Williama, Kate Middleton in njunih treh otrok.

42-letni valižanski princ kot zaposleni član kraljeve družine ne prejema tradicionalnega dohodka. Namesto tega njegove letne stroške v veliki meri krije vojvodstvo Cornwall, posestvo, ki ga je leta 1337 ustanovil kralj Edvard III., da bi zagotovil sredstva za prestolonaslednika. To obsežno posestvo, vredno več kot milijardo dolarjev, se razprostira na 130.000 hektarjih v 23 okrožjih v Angliji in Walesu ter vključuje zemljišča, kmetije, hiše in drugo premoženje za preživljanje dediča in njegove družine.

William naj bi plačeval dohodnino od celotnega dohodka, ki ga prejme od vojvodine Cornwall, potem ko odšteje stroške gospodinjstva, ki niso bili navedeni.

Po smrti kraljice Elizabete je kraljevi vir dejal, da se je princ William “popolnoma potopil” v svojo vlogo vodje vojvodine Cornwall. Odkar je podedoval posestvo, se je valižanski princ na njem že večkrat ustavil, med drugim je maja obiskal prizorišče inovativnega stanovanjskega projekta vojvodine Cornwall, namenjenega reševanju problematike brezdomstva v Newquayu.

V poročilu so izpostavljene tudi posodobitve Williamovih pokroviteljstev, vključno s spremembo njegove vloge v nogometni zvezi.

William, ki je predan ljubitelj nogometa, bo zdaj pokrovitelj nogometne zveze, kar je prej opravljala njegova babica, kraljica Elizabeta. William je bil predsednik FA od leta 2006. Sprememba odraža njegovo višjo vlogo valižanskega princa.

Poleg tega bo William prevzel nova pokroviteljstva nad dobrodelno organizacijo Welsh Guards Charity in Royal Cornwall Agricultural Association ter postal predsednik združenja Victoria Cross in George Cross Association. Iz predsednika bo postal tudi pokrovitelj organizacije Fields in Trust.

PREBERITE TUDI: Kraljevi strokovnjak: Princ William je v “strašljivi bližini”, da bi prevzel prestol

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj