Zato morate iskanju dela nameniti svoj čas – aktiven čas dneva, ko lahko greste v akcijo in komunicirate z delodajalci. Morda iskanju dela res ne boste namenili polnih 8 ur dnevno, a priporočamo vam, da se temu kar najbolj približate.

Več kot 30 odstotkov slovenskih brezposelnih je v anonimni anketi izjavilo, da iskanju dela namenjajo manj kot 1 uro časa na teden. Še skoraj dodatnih 40 odstotkov iskanju zaposlitve namenja 1 do 4 ure na teden! To je bistveno premalo. Povečajte čas, ki ga resnično namenjate iskanju dela, in takoj boste v boljšem položaju kot 2/3 slovenskih iskalcev dela.

Iskanje zaposlitve je prodaja

Kot iskalec zaposlitve ste v vlogi komercialista. Slovenci ne maramo biti prodajalci, ker imamo vcepljen strah, da bi izpadli 'nadležni' in vsiljivi. Tega se ne smete bati! Če imate ponudbo, ki lahko pritegne delodajalca, je vaša odgovornost, da jo prenesete do njega.

Dobri prodajalci strankam nikoli ne dajo vtisa, da opravljajo delo zaradi sebe. Dejstvo, da imajo ponudbo, vedno predstavljajo kot korist za kupca. Posvetijo se predvsem argumentaciji, zakaj se kupcu izplača kupiti izdelek in kako mu bo to koristilo.

Dobri prodajalci se prav tako zavedajo, da imajo ena usta in dve ušesi: po mnenju nekaterih je to jasen znak, da moramo več poslušati kot govoriti. Zato boste kot iskalec zaposlitve uspešni, če boste iskreno prisluhnili težavam delodajalcev in razmišljali, kako bi jih vi lahko pomagali rešiti. Na podlagi tega boste lahko prilagajali svojo ponudbo potrebam trga. Koristi, ki jih prinašajo predlagane rešitve (v obliki vaše zaposlitve), so najboljša garancija za delodajalčevo pozitivno odločitev.

Če vam je to všeč ali ne, v vlogi iskalca zaposlitve ste prodajalec, komercialist. Najboljši način, da postanete dober prodajalec, je, da – trenirate! Ne le, da vam bo to znanje prišlo prav pri iskanju zaposlitve. Delovna mesta, na katerih ste tako ali drugače povezani s prodajo, predstavljajo vse večji delež med zaposlitvami. Nič ne kaže, da bi se ta trend ustavil.

"Jaz nisem za prodajo", "Ne morem navezovati stikov", "Ne znam prodati" … to pogosto slišite iz ust sodržavljanov. V bistvu gre za vcepljena prepričanja, pogosto jih izrekajo ljudje, ki sami niso nikoli niti poskušali prodajati. Vaša prepričanja bodo postala resničnost. Prodajne veščine niso nič nemoralnega in niso tako zahtevne, da se jih ne bi mogli naučiti.

Oprema in potrebščine uspešnega iskalca zaposlitve

Večina iskalcev zaposlitve že na začetku iskanja naredi veliko napako – lova za novim delovnim mestom ne jemlje kot polno, osemurno zaposlitev. V procesu iskanja boste morali komunicirati z desetinami podjetji, nekaj sto osebami, potrebno bo veliko raziskovanj podjetij in njihovih potreb, priprav, predstavitev. Vse te naloge zahtevajo čas in vas bodo močno zaposlile. Iskanje dela je kot vsako drugo delo, uspeh vašega truda bo odvisen od vaše priprave in dela, ki ga vložite.

Prostor za delo
Kot za vsako drugo delo tudi za iskanje zaposlitve potrebujete delovni prostor. Mesto, kjer lahko v miru pripravljate ponudbe za podjetja, življenjepise, vodite evidenco poslanih prošenj in stanje posameznih prijav na delovno mesto.

Oprema
Pri iskanju dela potrebujete računalnik, programsko opremo za pisanje dopisov (Word), telefon, tiskalnik. Če opreme nimate na voljo doma, izkoristite opremo knjižnic, CIPS-ov in Zavoda za zaposlovanje. Večina teh organizacij ima posebne kotičke, namenjene iskalcem dela, kjer lahko brezplačno koristite potrebno opremo, na voljo so vam strokovno usposobljeni svetovalci. Več informacij o CIPS-ih najdete na strani 105.

Internet
Postaja glavno orodje za spremljanje ponudbe aktualnih del, prek e-pošte poteka vedno več komunikacije med iskalci in ponudniki del. Uporabite ga za iskanje aktualnih del, za iskanje informacij o podjetjih, ki vas zanimajo, ali za pošiljanje prošenj delodajalcem. Če dostopa do interneta nimate doma, potem obiščite knjižnice, CIPS-e ali Zavod za zaposlovanje. Tam vam bodo omogočili dostop do interneta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj