Zastavljanje (in doseganje) ciljev je nekaj, kar našemu življenju daje smisel; nam dviga samozavest in izboljšuje samopodobo, ko jih dosežemo in ponosno zastavimo nove. Življenje iz dneva v dan, brez rasti in napredka, je življenje rastlin ali vegetacija.
A vseeno se nam pogosto dogaja, da si neprestano zastavljamo cilje, ki jih nikakor ne uspemo doseči. Najsi gre za bolj zdravo prehranjevanje; napredovanje v službi; bolj zgodnje vstajanje; ali izgubo kakega kilogramčka – vsakič znova vam spodleti. Le zakaj? Morda delate eno (ali več) izmed 9 spodnjih napak!

1. Nimate tehtnega razloga

Da ostanemo motivirani, potrebujemo tehten razlog, sicer začetna motivacija in navdušenje kaj hitro upadeta. Zato si naštejte vse razloge, zakaj želite doseči določen cilj, jih zapišite in vsak dan preberete – obvezno pa vsakič, ko ugotovite, da hočete začeti z odlašanjem.

2. Nejasni cilji

Zelo pomembno je, da vam je jasno, kako boste cilj dosegli. Torej ‘shujšal/a’ bom vas ne bo pripeljal do cilja, temveč si morate zapisati popolnoma vse korake in dejana, ki jih boste za to vsakodnevno naredili. Npr.: 1. vsaj 4x na teden se bom rekreiral/a; 2. dvakrat na teden bom brez večerje; trikrat mesečno bom imel/a post; 4. … in se tega tudi držite.

3. Odlašate

Odlašanje je veliko pogostejše početje, kot si morda mislite. Redki so tisti, ki ne bi bili nagnjeni k odlašanju, še bolj verjetno pa je, da boste odlašali, če je zalogaj prevelik. Zato si cilj dajte na manjše dele. Npr. če vam je vadba 4-krat tedensko po 1 uro preveč, začnite 2-krat tedensko po 1 uro in enkrat po pol ure hitre hoje.

4. Prevzeli ste preveč projektov

To je zelo pogost problem – toliko stvari je, ki bi jih radi dosegli. Zato si najprej zadajte cilje, ki so vam najbolj pomembni ali vam bodo najbolj koristili. Če bi se torej radi naučili novega jezika; plesti in še izdelovati lonce iz gline, a veste, da vsega naenkrat ne boste mogli in bi vam najbolj koristilo učenje jezika za napredovanje v službi, potem se najprej odločite za to.

5. Poslušate ljudi, ki vam jemljejo pogum

Vedno se bodo našli ljudje, ki vam bodo rekli ‘eh, daj, brez zveze, kaj se boš ukvarjal/a s tem’ ali ‘pa saj si čisto ok, ni ti treba shujšati, nimaš 50 kg preveč’ ipd. A pomembno je, da se zavedate, da kar delate, delate zase in svoje boljše počutje, zato vztrajajte in se družite s tistimi, ki vas opogumljajo! Vedite tudi, da so razlogi za nasprotovanje pogosto zavist in strah, da boste potem boljši od njih in to naj vam bo v še večjo motivacijo!

6. Dvomite vase

Strah pred neuspehom je lahko tako grozljiv in ohromi do te mere, da se projekta raje sploh ne lotimo. A naj zveni še tako klišejsko – najslabše je sploh ne poizkusiti! Zavedajte se tudi, da so najbolj uspešni ljudje uspeli, ker jim je prej po več desetkrat spodletelo – torej so verjeli vase in vztrajali. Naj vas začetni neuspeh in zavrnitve ne odvrnejo od zastavljenih ciljev.

7. Čas mečete ‘v smeti’

Visite pred TV ekranom; na FB ali YT in gledate neumnosti in klikate, kar vam ponuja splet? Ali se zavedate, koliko dragocenega časa, ki bi ga lahko porabili za svojo rast, napredek in boljše počutje tako zmečete dobesedno v kanto za smeti? Dragocenega časa, ki se ne bo nikoli vrnil? Zato PRENEHAJTE ZDAJ in naredite nekaj iz sebe!

8. Obkroženi ste z neuspešnimi ljudmi

Če je to vaš krog ljudi, se najverjetneje sploh ne zavedate, da ste obkroženi z ljudmi, ki nimajo nikakršnih ambicij, ciljev v življenju temveč zgolj in preprosto le obstajajo. Lahko bi rekli tudi, da vegetirajo skozi življenje. Zato pojdite ven iz tega kroga; spoznajte nove ljudi, ki so uspešni, ki delajo na sebi, si zastavljajo in dosegajo cilje in v življenju rastejo in napredujejo ter se zgledujte po njih! Tudi vi lahko dejansko živite življenje in ne le obstajate.

9. Vaši cilji niso SMART

SMART je kratica za ‘specific, measurable, achievable, relevant, timely’. Torej mora biti cilj 1. točno določen; 2. merljiv; 3. dosegljiv; 4. pomemben in 5. imeti rok.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj