… več, kot si mislimo. Na prvi pogled nedolžni simptomi, lahko razkrijejo hude prikrite bolezni.

1. Pekoče oči, zamegljen vid med uporabo računalnika

To je rezultat “sindroma računalniškega vida” (CVS). Vzrok je predvsem pomanjkanje kontrasta na računalniškem zaslonu in zunanje delo, povezano s fokusiranjem na slikovne pike.

2. Majhna slepa pega v vašem vidu, ki se blešči ali valovi

To je migrenska avra, ki lahko povzroča predvsem neprijetne občutke in strah pri ljudeh. Lahko jo spremlja tudi glavobol. Velikokrat se pojavlja pri uporabnicah kontracepcijskih tablet.

3. Rumena beločnica

Simptom zlatenice. Pojavi se bodisi pri novorojenčkih z oslabljenim delovanjem jeter ali pri odraslih s težavami z jetri, žolčnikom ali žolčnimi kanali. Obisk zdravnika je nujen.

4. Izbuljene oči

Izbuljene oči so pogosto simptom prekomerno delujoče ščitnice in hipertiroidizma.

5. Dvojni vid, zamegljeni vid, nenadna slepota

So opozorilni znaki za možgansko kap. Nemudoma poiščite nujno medicinsko pomoč.

6. Trzanje oči

Stres se lahko kaže na več načinov, med katerimi je tudi trzanje oči. Bolj nadležno kot zaskrbljujoče, vendar je to lahko znak, da se morate malo spočiti in nekoliko bolj obvladati raven stresa.

7. Zamegljeni vid

Zamegljeni vid ponavadi pomeni, da potrebujete očala – vendar si morate ne glede na vse pregledati oči. Nejasen zamegljen vid lahko ne samo nakazuje na zdravstvene težave z samim očesom (na primer sive mrene ali degeneracija rumene pege), temveč je lahko tudi znak resnejše bolezni, kot je diabetes. Študija iz avgusta 2014 je dejansko pokazala, da je 73% vzorčenih bolnikov s sladkorno boleznijo poročalo o zamegljenem vidu. Tudi brez težav z vidom lahko vaš oftalmolog med očesnim pregledom na podlagi nepravilnosti na mrežnici odkrije diabetes.

8. Bel obroč okoli roženice

Če opazite bel obroč, ki se tvori okoli roženice, je morda čas, da obiščete svojega okulista in zdravnika. Medtem ko je ta posebna sprememba barve najpogosteje znak staranja,  Strokovnjaki pravijo, da je lahko tudi znak visokega holesterola in trigliceridov – kar lahko pomeni povečano tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap.

PREBERITE TUDI: Ličenje oči – smoky eyes

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj