Preden so česen začeli uporabljati tudi kot začimbo, so jo v starodavnih kulturah že tisočletja uporabljali kot zdravilo. Zdravilne učinke česna so uporabljale kitajska, egipčanska in rimska civilizacija. Danes imamo o neverjetnih koristih česna na voljo tudi številne študije.

Kako vse vam lahko pomaga česen?

1. Krepi imunski sistem

Imunski sistem vašega telesa preprečuje, da bi zboleli, in pomaga v boju proti bolezni, kadar je to potrebno. Česen spodbuja imunski sistem in pomaga preprečevati prehlad, gripo in ostale bolezni. Uživanje česna ščiti pred kašljem, vročino in prehladnimi obolenji.

2. Znižuje krvni tlak

Možganska kap in srčni infarkt sta dve izmed najpomembnejših zdravstvenih težav na svetu. Visok krvni tlak je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca. Povzroča približno 70 % možganskih kapi, srčnih napadov in kroničnega srčnega popuščanja. Visok krvni tlak je vzrok za 13,5 odstotka smrti po vsem svetu. Česen je fantastična začimba, ki uspešno znižuje visok krvni tlak.

3. Znižuje raven holesterola

Dokazano je, da česen znižuje raven skupnega holesterola in LDL holesterola za 10 do 15 %.

4. Pomaga pri preprečevanju raka

Glede na raziskave lahko uživanje česna pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka na debelem črevesu, pa tudi drugih.

5. Je naravni antibiotik

Česen vsebuje alicin, ki je bioaktivni antibiotik, ki lahko pomaga v boju proti okužbam in bakterijam. Izvleček česna dokazano zavira rast glivic, virusnih okužb, številnih bakterij (tudi salmonele).

6. Preprečuje Alzheimerjevo bolezen in demenco

Česen ima veliko antioksidantov, ki pomagajo preprečevati oksidativne poškodbe v telesu. Ti antioksidanti lahko pomagajo preprečevati nekatere kognitivne bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

7. Izboljšuje športno zmogljivost

Česen je ena od prvih razpoložljivih ojačevalcev učinkovitosti. V starih časih so česen uporabljali za lajšanje utrujenosti in povečanje delovne dobe ter vzdržljivosti delavcev. Z njim so hranili tudi grške olimpijske športnike, da bi povečali njihovo športno zmogljivost.

8. Pomaga pri razstrupljanju telesa

Razstrupljanje je proces odstranjevanja snovi, ki ne sodijo v telo in je pomemben del dobrega zdravja in dolgega življenja. V današnjem svetu smo dnevno izpostavljeni številnim kemikalijam in spojinam. Številne od teh spojin so izjemno škodljive, česen pa je močno razstrupljevalno živilo, ki spodbuja nastajanje glutationa z različnimi jetrnimi encimi.

Zagotavlja tudi druge pomembne sestavine za razstrupljanje, vključno s številnimi bioaktivnimi spojinami selena in žvepla.

Idealno je, da uživamo svežega, a ker to ni vedno možno, je idealna rešitev česen v obliki prehranskega dopolnila. Prednost je tudi v tem, da po česnu v obliki dopolnila ne zaudarjamo, zaužijemo pa ga lahko kadarkoli in kjerkoli.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj