… npr. po porodu – pa je ta težava nekaj, čemur se želijo izogniti. In glede na to, da si pogosto same s svojim ravnanjem povzročijo izpadanje, je dobro vedeti, kateri so tisti 4 najpogostejši vzroki.

1. Večno speti lasje

Mnoge dolgolaske imajo vedno spete lase. To že samo po sebi ni najbolj zdravo za lasišče – neprestano zategovanje las – če pa uporabljate še tesne, ozke (ali celo navadne) elastike, pa še toliko slabše. Neprestano zategovanje lahko vodi v izpadanje, tesno pritiskanje gumice na lase pa lomljenje.

2. Prekomerno oblikovanje las

Jasno je, da ne moremo hoditi okoli z neurejenimi frizurami, a neprestano ravnanje s fenom, krtačami ali celo kleščami; navijanje s toplotnimi kodralniki ipd. lahko v zelo kratkem času precej poškoduje lase. Še zlati toplotna obdelava las jih tudi poškoduje, zaradi česar se lahko začnejo lomiti, postanejo pusti, poškodovani, utrujeni in brez leska. Zato se sprijaznite s svojimi naravnimi lasmi in jim dajte vsaj občasno malo pavze. Privoščite pa jim tudi kakovostno nego z dobrimi balzami in maskami.

PREBERITE TUDI: Napake pri frizuri, ki vas postarajo
 

3. Stres

Kakršenkoli stres – naj si bo preobremenjenost, premalo spanja, slaba prehrana ali bolezen – vpliva tudi na lase. Zato poleg izogibanja stresu in učinkovitega spopadanja z njim (da, lahko se naučite!) poskrbite za zdravo prehrano, kakovosten spanec in prehranska dopolnila. Sodoben način pridelave hrane je namreč pripeljal do tega, da je opustošena vitaminov, mineralov in antioksidantov, posledica pa je seveda tudi premajhen vnos teh nujno potrebnih snovi v naše telo, zato poskusite s prehranskim dopolnilom, namenjenim prav ženskim potrebam.
Poleg tega stresni hormon kortizol povzroča izpadanje las in izbruhe nečistoč na koži.

4. Sprememba vremena

Jesen je čas, ko se pogosto pojavi izpadanje las, čeprav bi po logičnem razmišljanju pričakovali, da se bodo takrat lasje začeli gostiti, saj prihaja mrzlo obdobje. Lasje poleti bolj rastejo, zato je logično, da v jeseni sledi malce redčenja. Tudi sicer so večje spremembe v vremenu, npr. pomlad, pogosto čas, ko lasje bolj izpadajo.

5. Infekcije lasišča

Razne infekcije in bolezni lasišča lahko povzročijo izpadanje, med drugim lišaji, ekcemi, seboreja, luskavica, zato je treba pozdraviti temeljni vzrok. Ko se odpravi vzrok, se povrne tudi rast las.

6. Pomanjkanje vitaminov skupine B

Tudi pomanjkanje vitaminov skupine B je lahko vzrok prekomernega izpadanja las. B vitamini se nahajajo v ribah, mesu, škrobnatih živilih, večje količine pa seveda v prehranskih dopolnilih.

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših napak, ki jih delajo dolgolaske
 

7. Sindrom policističnih jajčnikov

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) pomeni neravnovesje ženskih in moških spolnih hormonov. Višek moških hormonov lahko vodi v nastanek cist na jajčnikih in lahko povzroči rejenje, povečano nevarnost za nastanek diabetesa in ima vpliv na menstruacijo, plodnost in redčenje in tanjšanje las. Po drugi strani pa je lahko prisotna prekomerna poraščenost po obrazu in telesu.

Ustrezno zdravljenje PCOS popravi hormonsko neravnovesje in odpravi nekatere od teh sprememb. Treba je poskrbeti za zdravo prehrano, redno gibanje in po potrebi kontracepcijske tablete, ki pomagajo uravnovesiti hormonsko neravnovesje.

8. Anemija

Včasih je lahko vzrok izpadanja las tudi pomanjkanje železa. Ali imate dovolj železa, bo pokazal preprost test krvi, sicer pa so znaki tudi neprestana utrujenost, glavoboli, omotičnost, bleda polt ter mrzle roke in stopala.

PREBERITE TUDI: 8 skrivnosti žensk z vedno lepimi lasmi in super frizuro

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj