… ne veste veliko. Otroci pri štirih so precej bolj agresivni kot mlajši, zato si marsikateri starš očita, da je naredil nekaj narobe pri vzgoji. Toda to je samo obdobje v rasti otroka, ki pa hitro mine. Pomembno je, da se zavedate vseh teh kritičnih obdobij in pravilno ravnate.

1. Od rojstva do 3. meseca starosti

Vaš otrok lahko začne jokati brez razloga in pomembno je, da se na to vedno odzovete in otroka tolažite z dotikom in besedami. Čutiti morajo, da so varni, da so ljubljeni in da vam lahko zaupajo. Novorojenčki lahko čutijo čustva v vašem glasu, zato mora biti pomirjujoč in prijazen, da se bodo počutili varne.

2. Od 4. meseca do 6. meseca starosti

V tej starosti otroci bolj spoznajo ljudi okoli sebe, razen mame in očeta, in znajo prepoznati znane obraze in predmete. Zdaj je čas, da jih začnemo predstavljati drugim otrokom in ljudem.

3. Od 7. do 12. meseca starosti

Na tej točki začnejo dojenčki oboževati matere nad vsemi drugimi in se morda bojijo neznancev. Držijo se staršev in jokajo, ko odidejo.

4. Od 1. do 2. leta starosti

Otroci te starosti bi že morali imeti več socialnih interakcij in izkušenj zunaj doma. Vendar, ko se igrajo med drugimi otroki, še ne razumejo koncepta skupne rabe. Ne radi delijo, zato je pomembno, da disciplinirate svoje otroke, ne da bi na njih vpili ali jih udarjali.

5. Pri 3 letih

Zdaj se vaš otrok že igra z drugimi otroki in si z njimi deli igrače, zato je pomembno, da jih spodbujate k temu. Vaš 3-letnik se lahko začne bati določenih stvari, na primer teme ali pošast pod njegovo posteljo.

6. Od 4. do 5. leta starosti

Otroci te starosti lahko sledijo pravilom, vendar še ne razumejo, kaj je prav in kaj narobe. Želijo biti bolj neodvisni in verjamejo, da lahko dosežejo stvari. Postanejo tudi bolj radovedni. Hitro se jim spreminja razpoloženje in lahko postanejo celo agresivni, se pretepajo s sorojenci in grozijo, da bodo zbežali.

7. Od 6. do 12. leta starosti

V tem času prijatelji postanejo izredno pomembni in začnejo jih zanimati romatični odnosi. Postanejo lahko tudi ljubosumni.

8. Od 13. do 18. leta starosti

Najstniki se pogosto primerjajo z drugimi, zato je pomembno, kako jih vidijo vrstniki. V tem času bi jih morali naučiti, kako se spoprijeti s pritiskom vrstnikov in stresom.Romantični odnosi postanejo v tem času še pomembnejši in najstniki si želijo biti še bolj neodvisni.

PREBERITE TUDI: Kaj se zgodi z otrokom, ko v roke dobi mobilni telefon?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj