Ko iščemo novo zaposlitev oz. zaposlitev nasploh, je zanje, kar si želimo, da v življenjepisu nevede napišemo kaj, kar nam uniči vsakršno možnost. Zato je dobro vedeti, katerih stvari v življenjepisu ne omenjamo.

1. Neprimeren elektronski naslov

Jogabejba27@gmail.com ali frajer33@siol.net sta popolnoma ok za zasebne zadeve, a ko se prijavljate na delovno mesto, vas lahko stane zaposlitve oz. sploh (resne) obravnave življenjepisa. Elektronski naslov naj bo resen in profesionalen – torej ime in priimek in domena.

2. Osnovne veščine

Naj vas spomnimo, da smo leta 2016, kar pomeni, da morate na tečaj Worda, če ga ne znate uporabljati še preden sploh začnete iskati zaposlitev. Vsa znanja, ki so dandanes samoumevna, se izpusti in raje osredotoči na veščine, kjer ste res dobri in jih nima vsakdo.

3. Poslovni žargon

Četudi ste seznanjeni za zadnjimi trendi, je uporaba poslovnega žargona nepotrebna in neprimerna – izpadlo bo, da se preveč trudite in na neprimeren način. Bodite jasni in direktni, ko opisujete svoje dosedanje izkušnje in delovna mesta. Vaše izkušnje bodo govorile zase, tujke pa poslabšale vtis.

4. Kaj ste počeli v srednji šoli

V kolikor niste ravnokar diplomirali, se osredotočite na čas na fakulteti in kasneje. To, da ste v srednji šoli delili letake, ne zanima in ne koristi nikogar.

5. Nepomembni hobiji

Da imate tudi interese in hobije, je pomembno, a v življenjepisu se osredotočite na takšne, ki kažejo na vašo odločno, vztrajno in ambiciozno osebnost. Presajanje rož izpustite.

6. “Reference dostavim na zahtevo”

Popolnoma neuporaben stavek. Če jih bodo želeli, jih bodo tudi zahtevali, zato ne tratite prostora.

7. Druga stran vloge

Vse, kar je relevantno, naj pride na prvo stran življenjepisa – kar je več, je preveč. Predstavljajte si, koliko življenjepisov mora pregledati kadrovik – in da bi pri tem še listal po straneh? Na-a.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj