Ko razmišljate pozitivno in optimistično se boste bolje počutili in imeli boljše rezultate, ne glede na to, za kaj gre in kaj počnete. Ko boste negativni, polni dvoma in nezaupanja vase, prav tako – a žal v negativni smeri.

Vsakdo je že kdaj izkusil negativne (in nerealne) misli, ki niso bile prav nič v pomoč pri doseganju cilja. A če dovolimo, da dvom, cinizem in nezaupanje postanejo navada, bomo s tem močno omejili svoj potencial. Ne glede na to, koliko talenta, sposobnosti, znanja imamo – če ne moremo nadzorovati svojih misli, ne bomo nikoli dosegli tega, kar bi lahko. Ne moremo namreč napredovati, če sami ne verjamemo v to, da lahko.

Zato je ena temeljnih nalog športnih psihologov, ki delajo z elitnimi športniki, da jim pomagajo odstraniti vsakršne negativne misli in samogovore ter kakršenkoli dvom vase, da ti ne bi vplivali na njihove rezultate. A od spremembe miselne naravnanosti ali ‘mindseta’ ne pridobijo le športniki – pozitivno razmišljanje lahko pomaga tudi vam. Naučiti se prepoznati način razmišljanja, ki vam jemlje mentalno moč in ovira pri doseganju rezultatov je prvi korak pri spremembi mindseta, zato si preberite, katerih 6 slabih navad zavira vaš uspeh in napredek.

1. Valjenje krivde / odgovornosti na druge

To, da za svoj neuspeh na kateremkoli področju krivimo druge ljudi ali okoliščine, škoduje le vam. S tem, ko to počnete, sebi jemljete moč odločanja, da lahko naredite drugače in svojo usodo postavljate v roke drugih. Le kako se boste lahko tako kamorkoli premaknili?

Zato prenehajte z izgovori, osredotočite se na stvari, ki jih lahko naredite in ne na tiste, ki jih morda res ne morete. Če se boste osredotočili na pozitivno, se boste bolj potrudili in temu bodo sledili tudi rezultati.

2. ‘Katastofiziranje’ prihodnosti

Negativne napovedi se kaj hitro lahko spremenijo v prerokbe, ki se uresničujejo. Če stopate na oder, kjer bi morali imeti pomemben govor, z mislijo “vse bom, zafrknil”, vas bo to zmotilo in privedlo do tega, da boste pozabili, kaj morate povedati.

Zatprej prenehajte z negativnimi napovedmi in vprašanji ‘kaj če …?’. Predvidevanje slabih stvari ustvarja anksioznost in zmedenost in tako dejansko pripelje do njih.

3. Iskanje potrditve drugih

Vaša potreba, da vas drugi odobravajo, se vam lahko maščuje. Ni pomembno, kaj si izpraševalec misli o vas, kaj šele, kakšen bo njegov odziv – če se boste obremenjevali s tem, se boste zapletli v svoje lastne besede.

Medtem ko je pomembno, da spremljamo reakcije drugih ljudi, ni potrebno, da imamo odobravanje vseh in vsako sekundo. Kot prvo, nikoli ne morete biti vsem všeč in kot drugo, to odvrača pozornost od opravljanja naloge. Osredotočite se na to, da boste delo opravili kar najbolje in se sprijaznite, da nimate vpliva na to, kako se drugi odzivajo.

4. Nezaupanje, dvom vase

Negotovost je ubijalec sanj. Če se boste odpravili na zaposlitveni intervju z mislijo “Nikoli me ne bodo izbrali,” se bo ta dvom kazal skozi vse vaše besede, odgovore, kretnje, mimiko in sami si boste zapravili možnosti za službo. Zavrnitev bo v tem primeru le še okrepila vaše nezaupanje vase in ustvarila negativni začaran krog, iz katerega je zelo težko izstopiti.

V pomoč vam bo, če si sestavite seznam svojih znanj, sposobnosti, talentov in dosežkov. Redno ga berite, še zlasti, ko vas preplavijo dvomi v vaše sposobnosti.

5. Omalovaževanje samega sebe

Nemogoče se je dobro odrezati, če si govorite, da ‘ste neumni’ ali ‘nikoli ničesar ne morete dobro narediti’. Negativni samogovor vam bo vzel pogum, da bi dali vse od sebe in vas potegnil navzdol.

Zato prenehajte s tem početjem in se pogovorite s sabo kot bi se s partnerjem ali prijateljem. Bi tudi njemu kdaj rekli kaj tako omalovažujočega kot rečete sebi? Prav gotovo, da ne. Ravnajte in se pogovarjajte s sabo s spoštovanjem!

6. Dvom v svoje pretekle odločitve

Medtem, ko je prevetritev preteklih odločitev in njih posledic koristno, da se v bodoče izognemo ponavljanju istih napak, se naučimo česa novega in napredujemo, je dvom v vsako odločitev, ki smo jo sprejeli, pot v pogubo, ki bo močno vplivala na naš uspeh. Spraševanje, če ste uporabili pravo besedo; izrekli pravi stavek; pravilno reagirali ipd. vodi v začaran krog dvoma in negotovosti.

Namesto tega se raje naučite izvajati mindfulness, da boste lahko v celoti prisotni tukaj in zdaj in v tem trenutku tudi dali vse od sebe.

7. Odlašanje

Zadnje a daleč od tega, da bi bilo najmanj pomembno. Zaradi odlašanja zamujate (neponovljive) življenjske priložnosti; lahko si uničite kariero zaradi zamujanja rokov; in ne dosegate zastavljenih ciljev, kar vse vodi v nižjo samozavest in izgubo zaupanja vase in v svoje sposobnosti.

Rešitev? Najboljša rešitev je najmanj prijetna, a deluje: takoj prenehajte z odlašanjem. Ko v glavi zaslišite glasek, ki vleče na plan enega iz zguljenih izgovorov, ga nemudoma utišajte in se spravite v akcijo. Verjemite, večkrat ko boste to ponovili, lažje vam bo! Rezultati bodo seveda sledili: tako v uspehu kot tudi počutju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj