Sonja Lyubomirsky v še neprevedeni knjigi The How of Happiness: A Scientific Approach to Getting the Life You Want razlaga, da ima vsak od nas sposobnost, da naredimo svoje življenje srečnejše. Glede na njene raziskave je 50 % sreče pogojene z genetskimi dejavnostmi. Vsi smo rojeni s 'privzeto' količino sreče. Življenjske razmere, kot so lokacija bivanja, zakonski stan, fizični izgled, zdravje in bogastvo imajo majhen vpliv na srečo – le 10 %!

Dobra novica? Lyubomirsky je mnenja, da je preostalih 40 % sreče v naših rokah. Sledi 7 različnih poti, kako povišati nivo zadovoljstva na podlagi njenih raziskav.

1. Skrbite za razmerja.

Najuspešnejši v svojih karierah so tisti, ki dobro negujejo svoje poslovne mreže, to ni skrivnost. A pomembna so tudi osebna poznanstva, ki jih z mreženjem pridobimo. Ljudje, ki z mreženjem pridobijo 5 ali več dobrih prijateljev, so nagnjeni k pogostejšemu občutku sreče, daljšemu in kvalitetnejšemu življenju.

Kljub zasedenosti s službo si vzemite čas, da se družite s prijatelji in tistimi, ki so vam pri srcu. Verjetno je med tem napornim tempom lažje pisati e-maile, sporočila, a pomembno je, da razmerja negujete 'ena na ena', iz oči v oči. Vzemite telefon, pokličite najboljšega prijatelja in se dogovorita za kavo. Čim prej.

2. Aktivno sledite svojim ciljem.

Kdaj ste nazadnje razmišljali o dolgoročnih ciljih? Osebe, ki vedo, katerim ciljem se podajajo in so trdno odločene, da jih bodo dosegle, so 19 % srečnejše in 26 % bolj samozavestne. Vzemite si čas, da zapišete vaše cilje. Razbijte jih na manjše, lažje dosegljive, saj se boste tako izognili porazu in občutku nemoči.

3. Pomagajte drugim.

Vračanje družbi veča občutek sreče pri posamezniku in pri ljudeh, ki posameznika obkrožajo. Ni pomembno, ali na dnevni bazi prispevate h krajevni skupnosti ali ste le prijazni do vseh – ko pomagate drugim, si večate samozavest in zmanjšujete tveganje za depresijo. Prav tako je ena izmed potez k večjemu občutku sreče prostovoljstvo!

4. Opustite stare zamere.

Pozabljanje in odpuščanje je težko, a strokovnjaki so mnenja, da je to pomemben korak do sreče. Če v sebi gojite zamero, privlačite nase negativna čustva, ki so ovira do vaše sreče. Ko boste pripravljeni pozabiti na konflikte in odpustiti, boste napolnjeni s pozitivnimi čustvi.

5. Bodite hvaležni.

Beseda 'hvala' ni le vljudna gesta – je tudi pomembna beseda pri razgovorih za službo. Kdaj ste se nazadnje na koncu razgovora zahvalili delodajalcu za ponujeno priložnost? Ljudje, ki večkrat razmišljajo o stvareh, za katere so hvaležni, občutijo več sreče, kot tisti, ki nanje pozabijo. Strokovnjaki svetujejo, da si stvari, za katere ste hvaležni, zapisujete v beležko in jih preberete, ko boste na dnu.

6. Premaknite se.

Ni novost, da telovadba izboljša vaše zdravstveno stanje, ampak ali ste vedeli, da pozitivno deluje tudi na dolgoročen občutek sreče? Raziskave so pokazale, da redna telovadba zmanjšuje stres, sprošča endorfine, izboljša imunski sistem in poboljša počutje. Če vas delo zasipa in zaradi tega ne morete telovaditi, je čas, da naredite nekaj v tej smeri – že samo telovadba za mizo v sedečem položaju, hoja/kolesarjenje v službo izboljša situacijo.

7. Ne trudite se imeti vsega.

Za ambiciozne ljudi je težko sprejeti dejstvo, da ne moremo imeti vsega. A to je resnica – ne moremo imeti vsega, vsaj ne zdaj in takoj. Raziskave so pokazale, da tisti, ki želijo imeti vse, hitreje padejo v depresijo, se počutijo nekoristne in nesamozavestne – in to le zato, ker občutijo ogromen pritisk na svojih ramenih. Namesto tega se osredotočite na to, da stremite k tistemu področju, ki je najbolj pomembno.

Z razvijanjem svoje kariere in lastnega življenja boste sprejemali tudi več odgovornosti. V nekem trenutku boste nekaj morali izpustiti iz rok in vzpostaviti ravnotežje med želenim, dosegljivim in vašimi zmožnostmi. Pomembno je, da skrbno razmislite, čemu se boste odrekli, in ne dovolite, da vam stvari same od sebe spolzijo iz rok.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj