Tek je odličen način za sprostitev, vzdrževanje športne postave in ohranjanje kondicije, a ima tudi svoje pasti.

PREBERITE TUDI: Kako lahko olajšamo ‘muskelfiber’

Tek spada med najbolj dostopne športe: ne potrebujete drage opreme ali plačevanja članarine in mesečnih kart, saj je vaša steza brezplačna, v naravi. Prav zaradi te dostopnosti pa se pogosto zgodi, da se mnogo posameznikov v tek preveč ‘zaleti’ brez pravega znanja. Premalo znanja in zaletavost pa lahko vodita do poškodb. Čeprav tek izgleda enostaven, temu ni tako.

1. Prehitro prenaporen trening

Največja napaka, ki jo tekači začetniki naredijo je ta, da si prehitro zadajo previsoke cilje. Tekači začetniki morajo najprej osvojiti osnove, preden povečajo razdalje, intenzivnost in pogostost teka. Ustrezno – počasno spoznavanje teka pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe. Prehitro se namreč lahko zgodi, da si zadate preveliko hitrost ali razdaljo, vaše telo pa tega ne zmore, kar lahko privede do bolečin, poškodb v mišicah in sklepih ali zamere do športa. Pomembna je tudi pravilna tehnika teka. To se lahko naučite pri športnih društvih, ki take delavnice ponujajo. Pomembno je namreč, da se naučite pravilno teči, saj boste s tem manj obremenjevali sklepe.

2. Ne vzamete si počitka

Novopečeni tekači morda v svoji navdušenosti morda mislijo, da morajo teči vsak dan, da dosežejo svoje cilje, ampak to je daleč od resnice. Tek je stres za telo in je visoko intenzivna aktivnost, še posebej za novince, katerih mišice in kosti se še niso navadile na tako naporno vadbo. Pomembno je, da telesu privoščite tudi počitek. Da se mišice zgradijo, potrebujejo tudi malo miru in počitka.

PREBERITE TUDI: Pomlad – idealen čas, da postanete bolj aktivni (5 nasvetov za lažji začetek)

3. Nimate prave opreme

Čeprav drži dejstvo, da za tek ne potrebujete drage opreme (kot denimo pri smučanju ali tenisu), pa je vseeno pomembno, da imate pravilno obutev. Ne tecite s starimi supergami z ravnim podplatom brez blaženja, temveč si za izbiro prave obutve vzemite čas. Naredite manjšo raziskavo, preden jih kupite. Izberite trgovino, kjer imajo prodajne svetovalce, ki o športu in pravilni obutvi marsikaj vedo. Pomembno je, da imate prave superge za ustrezen teren ter za vašo obliko stopala (pronacija, supinacija). Priporočljivo je tudi, da si omislite funkcionalna športna oblačila (ki odvajajo znoj) in športni nedrček.

4. Tek je edina vadba

Mnogo tekačev začetnikov naredi veliko napako in sicer to, da se ukvarjajo le s tekom. Dober tekač mora imeti močno celotno telo in vse skupine mišic. Vadbe za moč in druge oblike vadbe so torej izjemno pomembne, saj pripomorejo k boljšemu teku in zmanjšanju tveganja poškodb.

5. Tek ob bolečini

Začetna navdušenost nad tekom povzroči tekačevo neverjetno vztrajnost. Tudi vztrajnost do te mere, da mnogi tekači tečejo kljub bolečini, ki jo občutijo. Niste nič manj tekač, če poslušate svoje telo. Svojo poškodbo oz. bolečino čimprej obravnavajte. Nič vam ne bo pomagalo, če boste z nadaljevanjem teka svojo poškodbo le še poslabšali.

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del, Ustrezna obutev in oblačila

6. Pozabljate na raztezanje, ogrevanje, ohlajanje

Pomembni deli treninga so tudi raztezanje, ogrevanje in ohlajanje, kar je ključno za dober trening. Moč in vzdržljivost sta pri teku seveda pomembna, a na naporni trening morate telo tudi pripraviti. Z ogrevanjem telesa, ki naj traja 10 – 15 minut (lahkoten tek in vaje), ogrejete mišice in zmanjšate nastanek poškodb. Z ogretimi mišicami bo tudi trening že takoj stekel bolje. Tudi raztezanje mišic je zelo pomembno.Običajno se razteg naredi po treningu, lahko pa nekaj razteznih vaj naredite tudi že prej. Tudi ohlajanje po koncu treninga je pomembno, s počasnim tekom ali hojo. S tem pomagate telesu, da postopoma upočasni srčni utrip in ne nenadoma.

7. Preveč se primerjate z drugimi

Pomembno je, da se ne primerjate z drugimi. Na tekaških stezah in na forumih je mnogo rekreativnih tekačev, ki se s tekom ukvarjajo že mnogo let, vi pa ste še na začetku. Ne skrbite glede vašega števila kilometrov in minut. Tekmujte le sami s seboj, a z mero zdrave pameti. Vsak tekač je bil nekoč na začetku in uporabite uspeh drugih za svojo motivacijo!

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj