Če imate težave s spanjem – npr. težko zaspite; ponoči se zbujate; zjutraj se prezgodaj zbudite … in razlog ne tiči v zunanjem stresu, obstaja nekaj pomembnih dejavnikov, ki zelo vplivajo na spanec, a se jih večina ne zaveda. Preverite, katere stvari, na katere najverjetneje še pomislili niste, vplivajo na to, ali dobro spite in se zbudite čili in spočiti, ali popolnoma povoženi, saj je bil vaš spanec kratek in slab.

1. Pobarvajte stene

Kakšne stene imate v spalnici? Upamo, da vsaj bele namesto rumenih, zelenih ali oranžnih, a raziskave so pokazale, da umirjena modra barva deluje najbolj pomirjajoče in sproščujoče ter najbolj pozitivno vpliva na spanec. Izberete lahko tudi takšno, ki potegne malce na sivkasto ali vijola (barva sivke).

2. Odstranite močne luči

Če imate spalnico zgolj za spanje – kar je idealen scenarij – potem močnih luči niti ne potrebujete, zato jih zamenjajte z zelo pritajenimi, blagimi. Še najboljše pa je, da vsaj 1 ureo pred spanjem ne prižigate močnih luči (pa tudi elektronskih naprav ne) in si namesto njih omislite svečo.

3. Pomirjajoči vonji

Prižgite si svečko s katerim izmed pomirjajočih, sproščujočih eteričnih olj – npr. sivka, vanilija, pomaranča … vonj, ki vam je všeč. Seveda ne pretiravajte – naj se soba le rahlo odišavi. Lahko pa preprosto posadite sivko in jo imate kot sobno rastlino.

4. Poskrbite za rolete in zavese

Čim je zunaj svetlo, je spanec slabše kakovosti, saj naši možgani skozi veke pri zaprtih očeh zaznavajo svetlobo. In ker se spi ponoči, podnevi pa smo budni, je spanec ob vsakršni svetlobi slabši. Prav tako se zjutraj začnemo zbujati takoj, ko se začne daniti, kar prav tako uniči tudi uro ali dve kakovostnega spanca. Poskrbite, da bo v vaši spalnici temno skoraj 'kot v rogu'.

5. Blazine in vzmetnica

Če je omenjeno staro in dotrajano ali vam ne ustreza po višini in/ali trdoti, ima to uničujoč vpliv na spanec. Vzemite si čas, da preizkusite več vzmetnic in blazin – večina prodajaln ima razstavljene, da se lahko uležete, nekateri pa omogočajo celo možnost vračila v določenem roku – in izberite tisto, ki vam res ustreza. Za nasvet glede višine in oblike blazine pa se obrnite tudi na strokovnjak, saj je ta odvisna tudi od tega, kako spite (ali na boku, hrbtu ali trebuhu).

6. Posteljnina je pomembna

Poleg barv, ki naj bodo kar se da pomirjajoče, je pomemben tudi material. Koža mora dihati, zato je brez dvoma najboljša izbira 100 % bombaž. Pozabite na sintetiko (poliester, poliakril, akril …) in razne mešanice, ki jo vsebujejo.

7. Izklopite vse elektronske naprave

Zagotovo ste že zasledili, kako uničujoč vpliv ima na kakovost spanca sevanje, ki ga oddajajo računalniški in TV ekrani (in seveda mobilnikov in tablic), zato jih najmanj eno uro pred spanjem izklopite in raje v roke vzemite kakovostno knjigo.
 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj