… onesnaženega okolja, alergij in podobnega – v vsakem primeru pa zna biti zelo nadležno in tudi izjemno boleče. Sicer obstaja nekaj sredstev, na voljo v lekarnah, ki prinesejo začasno olajšanje, a mnogi si želijo pomagati na naraven način. Kako olajšati bolečine in pospešiti zdravljenje s pomočjo naravnih sredstev?

1. Česen

Česen je pravi mali čudež narave, saj skorajda ni tegobe, pri kateri ne bi pomagal. Deluje kot antibiotik, proti virusom, bakterijam in še kaj. Nasekljan ali zdrobljen česen je idealni način za lajšanje bolečin in pospeševanja zdravljenja vnetega in bolečega grla in prehlada.

Po tem, ko ga nasekljate, naj stoji kakih 15 minut, kar poveča njegovo učinkovitost (kuhanje oz. segrevanje pa jo uničuje). Pojeste ga lahko samostojno, spijete z vodo ali čajem, dodate na najljubšo hrano ali zmešate z medom in limono. Če njegovega vonja in okusa ne prenesete, si pomagajte s tabletami koncentriranega česna.

2. Kajenski poper

Kapsaicin je sestavina, ki se nahaja v kajenskih paprikah in deluje kot naravno protivnetno in protibolečinsko sredstvo. Zaužijete ga tako, da slabe pol žličke kajenskega popra zmešate v pol kozarca vode in grgrate. To počnite po potrebi in bolečina bo kmalu popustila. Pazite le, da ne pretiravate s količino popra v vodi – kajenski poper je namreč zelo pikanten.

3. Jabolčni kis

Jabolčni kis je naravno zdravilo za vrsto zdravstvenih težav, med njimi tudi boleče grlo. Če je le možno, si priskrbite ekološkega. Uporabite ga tako, da dve veliki žlici kisa zmešate v četrt kozarca tople vode in dvema žlicama (ekološkega) medu in popijete.

4. Čaj

Tudi nekateri čaji lajšajo težave bolečega grla, med njimi so najboljši žajbelj, meta, ingver, kamilica in cimet. Čaji pomagajo tako če jih pijete kot tudi grgrate. Če imate možnost, grgrajte vsako uro.

5. Slana voda

Je eno najbolj preprostih, poznanih in uveljavljenih zdravil za vneto grlo. V pol kozarca tople vode raztopite četrt žličke (najbolje, da himalajske) soli in grgrajte. Če imate možnost, grgrajte vsako uro. Slano vodo lahko kombinirate tudi s kajenskim poprom ali katero izmed drugih, zgoraj omenjenih sestavin.

6. Vitamin C

Vitamin C je eden najpomembnejših vitaminov in antioksidantov, ki krepi imunski sistem in ob zaužitju večjih količin lahko skrajša čas trajanja prehlada tudi za četrtino. Za ta učinek ga je treba vsaj vsake 2 uri do 3 ure zaužiti vsaj 500 mg. Različne oblike vitamina C so na voljo na Vitalia.si.

PREBERITE TUDI: Kako hitro pozdraviti prehlad v enem dnevu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj