Jasno je, da vaš novorojenček prvih nekaj mesecev potrebuje ves vaš čas in vso vašo pozornost. Tudi kasneje terja ogromno časa in energije, zato večina mamic ob vsem razdajanju kar malce pozabi nase in na svoje potrebe. Nič čudnega torej, da pride do izčrpanosti in brezvoljnosti, ko pa ste vedno na zadnjem mestu.
 
Zato je edino pravilno, da poskrbite tudi zase in za svoje potrebe – le spočita mamica, ki poskrbi tudi zase, lahko daje tudi otrokom, partnerju in ostalim. Kako si torej ob vseh obveznostih vzeti čas zase?
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov, da bo vaše življenje z novorojenčkom preprostejše

 

1. Najemite varuško

Tako si želite malce popoldanskega dremeža, da se vsaj za silo sestavite. Ali vroče kopeli, o kateri sanjate že tedne. Ali masaže ali sprehoda. Ali pa večernega čveka s prijateljicami. A nikakor ne najdete časa zase.
 
Rešitev? Naj otroka prevzame partner ali kdo od babic, dedkov ali ostalega sorodstva, ki mu zaupate. Tudi kakšna kolegica mamica vam bo z veseljem priskočila na pomoč, naslednjič pa ji boste uslugo vrnile.
 

2. 'Odprijateljite' Fb 'prijateljice', ki vam vzbujajo slabo vest

Oh, saj vse poznamo tiste super popolne mame, ki so vedno dobre volje in spočite in pripravljene za svoje 'male sončke', ki so, jasno, najpopolnejši otroci pod soncem (saj veste tudi to, da je Facebook v resnici Fakebook, mar ne?). Ali tiste, ki vam neprestano vzbujajo slabo vest, da niste dovolj dobra mama, ker ste tisti dan enkrat manj dojile ali niste izbrale pralnih plenic ali vaš otrok še ni navajen na kahlico ali … En klik in boste rešene (ali pa pred njimi skrijte vse tovrstne objave in nehajte slediti njihovim). Zadnje, kar potrebujete ob vseh obveznostihj in preobremenjenosti je vzbujanje slabe vesti in krivde.
 

PREBERITE TUDI: To so 3 ključne lastnosti dobrih staršev

 

3. Družite se s podobnimi mamami

Torej takšnimi, ki so realne, prizemljene in ne čutijo potrebe, da bi svoja prepričanja vsiljevale drugim. Morda vam bo na začetku neprijetno govoriti o ženskih težavah po porodu ali materinskih neprijetnostih, a verjemite, ko boste ugotovile, da ste vse na istem, vam bo zelo odleglo.
 
 

4. Vzemite si čas za vadbo

Telovadba dokazano izboljša počutje in postavo, zato je le malo tretmajev, ki bi imeli tako vsestransko pozitiven vpliv na vas kot je gibanje. Zato si vzemite čas za tek; sprehod ali obisk aerobike in fitnesa. Če se vam nikakor ne izide, pa tako kot mnoge mamice, vadite doma. Dobile boste energije in se počutile kot prerojene!
 
 

5. Oprhajte se in si umijte obraz

Vemo – tudi tako osnovne stvari so lahko luksuz in zvečer le padete v posteljo. A že če si boste zjutraj in/ali zvečer vzele le 5 minut za prhanje z najbolj dišečim gelom za prhanje, ki vas spravi v boljše razpoloženje in si umile obraz z luksuznim gelom in nanesle blagodejno kremo, je to lahko pravi ritual, ki vas bo prerodil. Če si boste občasno naredile še piling in nanesle masko, ki jo vaša koža potrebuje, pa še toliko bolje.
 

6. Lovite spanec

Pomanjkanje spanca je ena najhujših stvari svežih mamic, zato izkoristite vsak trenutek za spanje ali dremež, sploh ko vaš malo nadobudnež zaspi. Pa kaj potem, če je kuhinja razmetana in perilo nezlikano? Ve si zaslužite ostati prisebne, otrok pa dobro razpoloženo mamo in partner partnerko, ki ima čas tudi zanj. Tale video je dovolj zgovoren.
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj