Zmotno je prepričanje, da za pohodništvo potrebujete veliko opreme, in da je pohodništvo nevarno, zaradi česar mnogo ljudi raje ostane v dolini. To ne drži povsem; vse je odvisno od cilja, ki si ga izberete. Vsekakor je dobra in pravilna oprema za obisk gora nujen – a če ste pohodniki začetniki, lahko za začetek izbirate manjše vrhove, kjer potrebujete osnovno opremo. Obisk višjih gora in zahtevnejših poti pa terja nekaj znanja, opremo in poznavanja poti. Dandanes so na voljo tudi tečaji za varno gibanje v gorah.

PREBERITE TUDI: Pohodništvo – vse bolj priljubljena, poceni in učinkovita oblika rekreacije

Kako začeti?

Najprej je potrebno preveriti svojo kondicijsko pripravljenost. Ne želite se zagnati v gore z bojaznijo, da bi obnemogli. Če sicer niste športno aktivni, vsekakor začnite nabirati kondicijo z daljšimi sprehodi, postopoma dodajajte sprehode v klanec in obisk manjših, bližnjih hribčkov. Če ste sicer že dovolj športno aktivni, začnite osvajati bližnje hribčke. Dobra kondicijska pripravljenost je nujna.

Ko čutite, da ste dovolj fizično pripravljeni, si namesto hribčkov za cilj izberite bližnje priljubljene izletniške točke. Tako postopoma dodajajte višinsko razliko, in počasi napredujte v višje hribe. Začenjajte torej z manj zahtevnimi poti in nižjimi hribi in postopoma boste spoznavali, kaj potrebujete in kako izgleda pohodništvo.

Preverite teren

Vsekakor je potrebno preveriti teren. Nek vrh hriba s 1000 metri nadmorske višine ima lahko zahtevnejšo pot kot vrh, ki ima, denimo 1500 metrov nadmorske višine, zato svoje poti izbirajte tudi glede na zahtevnost poti. Nezahtevne poti imajo uhojene poti med jasami in gozdovi, zahtevnejše poti vključujejo strm in skalnat teren, najzahtevnejše poti pa so za zares izkušene planince in alpiniste.

Oprema

V planinah in gorah vas lahko vedno kaj preseneti zato se glede na letni čas in vreme dobro pripravite. Predhodno preverite razmere. V primeru snega imejte s seboj dereze. Sicer s seboj imejte natisnjen opis poti (telefon lahko izgubi signal ali mu zmanjka baterije), hrano in pijačo, topla oblačila, svetilko, obliže. Potrebujete dobra športna oblačila in kakovostne pohodniške čevlje ter palice.

Nedvomno je pohodništvo lep šport. Je za vse, ki morda ne marajo teka ali kolesarjenja in so radi v naravi. In v Sloveniji imamo neverjetno srečo, da imamo neizmerno veliko število lepih izletniških točk: vrhov, gora in planin, ki nam ponujajo neverjetne razglede in čudovito naravo. Vse to v kombinaciji z gibanjem n svežim zrakom, nam pomiri um in okrepi telo. Zakaj bi morali postati pohodniki? Tu je nekaj razlogov.

1. Gibanje je zdravo

Že ptički na veji čivkajo, da je gibanje zdravo. Hoja v hrib izboljša motorične sposobnosti, kondicijo, okrepi mišice in zmanjša delež maščobe. Okrepili boste tudi delovanje srca.

2. Stik z naravo

Če obožujete naravo, ni dvoma, da boste pohodništvo vzljubili. Presunila vas bo lepota gozdov, jas,živali, jezer in gora, ki vas bodo obkrožale. Svež in čist zrak vas bo napolnil s kisikom. Vsaka pot je svet zase. Raziskovanje novih kotičkov vas bo navdušilo.

3. Je netekmovalen šport

V veliko športih je čutiti tekmovalnost. V gorah pa so vsi planinci in pohodniki z namenom občudovanja narave, krepitve telesa in duha in v hribih ni duha, ne sluha o tekmovalnosti.

4. Druženje

Planinarjenje je čudovit način druženja z družino in prijatelji. Skupno premagovanje ovir in druženje brez motečih dejavnikov bo vsekakor okrepilo vaše odnose. Hribi so tudi odličen kraj za spoznavanje novih ljudi. Lepo je, ko se na vrhu najdejo ljudje s skupnimi interesi – ljubeznijo do narave in gora. Pohodniki imajo še eno čudovito lastnost: nenapisano pravilo je, d ase v gorah pozdravi vsakega mimoidočega. To ustvari prijeten občutek povezanosti.

5. Ni drag šport

Pohodništvo ni drag šport. Če pohodniške opreme še nimate, jo morate resda najprej kupiti, a jo nato lahko nosite dolgo časa. Sicer pa vam ni potrebno plačevati članarin, vstopnin ali vozovnic. Narava je brezplačna in odprta za vse. Potrebujete le kakšen evro za okrepčilo na planinskih kočah.

6. Sprostitev

Narava in svež zrak dobro deneta naši duši. V gorah smo umaknjeni od mestnega vrveža, betonskih poti in skrbi.

Ne pozabite, v gore je potrebno hoditi odgovorno; z ustrezno opremo, poznavanjem poti, izkušnjami in s preverjanjem vremenskih razmer. Poti in razmere lahko spremljate na ustreznih spletnih straneh. Z gora za seboj odnesemo svoje smeti v dolino.

PREBERITE TUDI: S hojo v hrib do lepše zadnjice

[socialpoll id=”2541458″]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj