Prav tako se ne zavedajo, da je današnja hrana zaradi sodobnega načina pridelava opustošena magnezija in ostalih pomembnih hranil. Sodobne raziskave kažejo, da naj bi kar 80 odstotkom ljudi v sodobnem svetu primanjkovalo tega tako pomembnega minerala. A magnezij je zelo pomemben za dobro delovanje možganov, srca in ožilja mišic in zdrave in močne kosti in še marsičesa.

Kako vemo, da nam ga primanjkuje? Obstaja pa tudi 5 opozorilnih znakov, da vam morda primanjkuje magnezija.

1. Zvonjenje v ušesih in/ali izguba sluha

Tako tinitus kot tudi konstantno ali pogosto zvonjenje v ušesih sta pogost znak pomanjkanja magnezija. Nekatere raziskave so celo pokazale, da pomanjkanje magnezija vpliva na zdravje ušes, druga raziskava pa da zadostna količina magnezija zavira nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo izgubo suha. Na kliniki svetovno znani Mayo so paciente, ki so izgubili sluh, zdravili s prehranskim dopolnilom magnezija in v 3 mesecih se jim je sluh povrnil.

2. Mišični krči in tresenje

Magnezij je zelo pomemben za delovanje mišic. Brez njega bi bilo telo v stanju neprestanih krčev, saj magnezij mišicam omogoča, da se sprostijo. Zato se magnezij tudi nahaja v prehranskih dopolnilih za pomirjanje, sproščanje in spanje, ter celo naravnih antidepresivih. Pomanjkanje magnezija je tako zelo verjetno tudi za vzrok z obrazno trzanje, trzanje nog med spanjem in ostale trzljaje in krče.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D
 

3. Depresija

Povezava med pomanjkanjem magnezija in depresijo je bila ugotovljena že pred več kot stoletjem, ko so ga zdravniki uporabljali za zdravljenje in lajšanje simptomov depresije. Sodobna znanost je to potrdila, saj so ugotovili, da je imela večina pacientov, ki so poskušali narediti samomor, grozljivo nizke ravni magnezija. Prednost magnezija za zdravljenje in lajšanje simptomov depresije je tudi v odsotnosti stranskih učinkov, ki jih imajo sintetični farmacevtski antidepresivi. Poleg tega čedalje več novih raziskav kaže, da ti sploh niso učinkoviti in odkrivajo nove in nove stranske učinke.

4. Nepravilno delovanje srca

Kot že omenjeno, je magnezij ključen za pravilno delovanje mišic. In kaj je srce? Velika in najbolj pomembna mišica. Pomanjkanje magnezija lahko privede do stanja, imenovanega srčna aritmija, v katerem pride do tega, da srce ne bije več enakomerno, ti pa pomeni veliko večjo nevarnost za komplikacije, težave s srcem in celo srčni infarkt. Zato v nekaterih naprednih bolnišnicah po svetu paciente, ki imajo težave s srčno aritmijo, zdravijo z zdravili, ki vsebujejo tudi magnezij.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje omega-3 vzrok za težave z učenjem in branjem
 

5. Ledvični kamni

Nekateri mislijo, da so ledvični kamni posledica prevelikih količin kalcija, a dejstvo je, da je za to težavo krivo pomanjkanje magnezija. Magnezij namreč preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov tako, da preprečuje vezavo kalcija z oksalno kislino. Ledvični kamni so lahko izjemno boleči, zato je dobro vedeti, kaj jih povzroča in kako to preprečiti.

Ostali znaki pomanjkanja magnezija

Ostali znaki, da vam morda primanjkuje magnezija, so še zaprtje, povišan krvni tlak, anksiznost, nespečnost, vedenjske motnje (predvsem pri otrocih), utrujenost, motnje spanja, glavoboli, migrene, težave z razmišljanjem in spominom, tendonitis, težave z zbranostjo in napetost.

Če imate kateregakoli od naštetih znakov, vam morda primanjkuje magnezija, kar glede na podatke raziskav, ki kažejo, da ga dandanes primanjkuje večini ljudi, ne bi bilo presenetljivo, zato poskrbite za reden vnos. Nekaj se ga nahaja v sončničnih in bučnih semenih, mandljih, sezamu, avokadu in špinači.

A zaradi opustošenosti sodobne hrane je idealno dodajanje v obliki prehranskih dopolnil. Pri tem bodite pozorni na to, v kakšni obliki je, saj je to pomembno za absorpcijo – magnezijev oksid se skorajda ne absorbira, medtem ko je npr. magnezijev citrat ena izmed oblik, ki omogočajo najboljšo absorpcijo.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije
 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj