Izkazalo se je, da 60 % prahu pride v naše domove z ulice, saj ga prinesemo na čevljih in spustimo skozi okna in vrata. Od kje prihaja preostalih 40 %, se vprašate? Naša oblačila, pohištvo, preproge in druge stvari dobesedno oddajajo mikro delce v zrak, ki kasneje postanejo prah.

Že davno smo ugotovili, da se prahu ni mogoče znebiti, še posebej, ker ga pogosto iščemo na napačnih mestih. Če ste utrujeni od tega, da vaš dom po brisanju vseh polic in udarjanju blazin ni čist, vam priporočamo, da preverite svoja dejanja na podlagi našega seznama.

1. Vlažilec zraka

Pršice živijo v prahu in povzročajo alergijske reakcije. Ti mikroorganizmi imajo radi vlago, zato je dom, v katerem je vlažilec zraka, zanje raj. Da svojega doma ne spremenite v vseobsegajoče letovišče za pršice, je bolje, da naprave ne preklopite na polno moč, temveč raven vlažnosti vzdržujte med 40 % in 50 %.

Omeniti velja tudi, da ultrazvočni in mehanski vlažilci zraka sami ustvarjajo prah. Ko voda izhlapi, se v njej raztopljeni minerali spremenijo v tako imenovani beli prah.

2. Oblačila, oprana z mehčalcem

Vsaka tkanina je sestavljena iz vlaken, ki se sčasoma drobijo in spremenijo v prah. Če delci izdelka ostanejo na nitih, postane postopek še bolj aktiven. To se zgodi, če si oblačila operete z mehčalcem. Izdelek prodre v vlakna tkanine in se nato drobi. Zato je včasih bolje prati brez mehčalca.

3. Hišne rastline

Ja, rastline v hiši očistijo zrak in zmanjšajo prašnost. Vendar ne absorbirajo velikih delcev in se sčasoma same umažejo. Nakopičeni prah poslabša filtrirne lastnosti rastlin in prepreči normalen pretok fotosinteze. Količina klorofila v listih se zmanjša, zaradi česar ne čisti več zraka, temveč deluje kot zbiralec prahu. Da se to ne bi zgodilo, je treba rastline redno čistiti.

4. Papirji in škatle

Papirna vlakna se drobijo in ustvarjajo prah – to je razlog, da moramo tako pogosto brisati police s knjigami. Poleg tega obstajajo tudi drugi viri papirnega prahu v domovih, kot so stari časopisi in revije, škatle za čevlje, papirnata embalaža iz gospodinjskih aparatov in še več. Papir shranjujte zunaj doma in ga prinesite le takrat, ko ga uporabljate.

5. Velike, puhaste preproge v vsaki sobi

Vsebujejo veliko več prahu in alergenov kot trdne talne obloge. Ne samo, da preproge aktivno pritegnejo umazanijo, ampak tudi oddajajo mikro delce in hlapne spojine. Zato je bolje, da se  odločite za manjše modele preprog, ki ne prekrivajo tal od ene stene do druge – v idealnem primeru pa naj bodo zunaj spalnice. Pomagalo vam bo, da med spanjem ne vdihnete toliko prahu.

PREBERITE TUDI: Kako obvladovati prah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj