Glede na to, da je tudi sama šla skozi to življenjsko obdobje, je novinarka Jensi Dunn izdala knjigo, v kateri je zbrala nasvete številnih strokovnjakov, s katerimi se je pogovarjala na temo menopavze.

Dan je za revijo “Vogue izpostavila najpogostejše stvari, ki spremljajo tako obdobje pred menopavzo kot tudi samo menopavzo, da bi ženskam pomagala čim lažje prebroditi to življenjsko obdobje.

1. Razlika med perimenopavzo in menopavzo

Proces perimenopavze se običajno začne sredi 40. let in traja od štiri do osem let. To so leta pred menopavzo, ko menstruacija postane neredna, ko se telo začne spreminjati.

Ko ženska vstopi v menopavzo, se življenje spremeni na več ravneh. To se običajno zgodi na sredini vašega življenja; vzgajate otroke, skrbite za starše, tako da o tem res ne razmišljate. Simptomi lahko ustvarijo nekakšno hormonsko pot, ki je lahko tako težka kot puberteta – pojasnjuje avtorica.

2. Obstaja širok spekter simptomov

Vsi poznajo oblive, vendar se v tem obdobju pojavijo številni različni simptomi: lomljivi nohti, vrtoglavica, nereden srčni utrip … Strokovnjaki, s katerimi se je pogovarjala, so našteli še 34 simptomov, ki ženske zmedejo. Če imate neredne menstruacije, morda ne mislite, da je to povezano s perimenopavzo; morda mislite, da ste pod stresom ali da vaša kontracepcija ne deluje. Pravzaprav bi lahko bilo marsikaj.

Zelo koristno je vedeti, kakšni so simptomi, da jih lahko preprečite. Perimenopavzalna depresija je tudi eno od treh hormonsko povezanih stanj razpoloženja pri ženskah, vključno s PMS in poporodno depresijo. Ženske je treba redno pregledovati glede perimenopavzalne depresije, ki velja za okno ranljivosti. Težko je ločiti anksioznost in depresijo od splošnega življenjskega stresa.

3. Vašo lepotno rutino bo treba prenoviti

V menopavzi se spremeni vse, tudi videz in kakovost kože, ki postane občutljiva in reaktivna.

4. Občasne krvavitve

Menstrualna krvavitev lahko postane nepredvidljiva in se pojavi, ko jo najmanj pričakujete.

5. Veliko simptomov je začasnih

Simptome je mogoče obvladati, še posebej, če se o njih pogovorite s strokovnjakom. Nekatere ženske gredo skozi menopavzo brez kakršnih koli simptomov, a tudi za tiste, za katere je menopavza težko obdobje v življenju, še vedno obstaja upanje.

PREBERITE TUDI: Gwyneth Paltrow je razkrila, kako se loteva težav s perimenopavzo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj