Najbolj pomembno pa je seveda to, da se dva, ki sta v razmerju, ujameta. Če sta dva, ki sta v razmerju resnično zaljubljena, se imata rada in se odlično razumeta, potem bosta s spodnjimi nasveti rešila marsikatero prepreko in izboljšala svoj odnos. Če pa dva posameznika že po naravi nista za skupaj zaradi prevelikih medsebojnih razlik in premalo ljubezni, potem pa je bolje, da o nadaljevanju razmerja najprej razmislita; tako ranjenemu razmerju niti spodnji nasveti ne bodo pomagali.

PREBERITE TUDI: 32 krutih resnic o resnih razmerjih

Dejavnikov uspešnega razmerja je ogromno

Dejavnikov uspešnega razmerja je ogromno: pomembno je, da se imata posameznika resnično rada; da sta si resnično všeč; da se spoštujeta; cenita; razumevata in da imata dobro, iskreno komunikacijo, kajti le-ta je ključ. V razmerju mora biti tudi veliko zabave in smeha, probleme pa se mora reševati sproti, iskreno, jasno in spoštljivo. Katerih pet dejavnikov je še pomembnih?

1. Bodite odkriti

To, da spregovorite in partnerju jasno poveste ali pokažete, kaj čutite, je ključnega pomena. Izrazite svoja čustva in počutja, le tako bo partner spoznal, kako se počutite in glede na to pomagal. Iskrenost je ključ do intime. Kadar ima par težave, se eden od posameznikov – ali oba – lahko zapre. Ne pove, kar misli, noče se odpreti, noče pokazati svojih čustev, saj bi s tem pokazal šibko točko, in tako ne spustijo svojega partnerja v svoj duševni, mentalni in čustveni svet, s čimer se odnos poslabša. Ključ do tega, da spregovorimo, je to, da se počutimo varne. Pomanjkanje občutka varnosti lahko izhaja iz vaših prejšnjih razmerij ali izkušenj. Če se zaradi tega bojite pokazati svoja čustva, se pogovorite s partnerjem ali s terapevtom.

2. Bodite sočutni in pozitivni

Prva točka je govorila o tem, da je pomembno izraziti svoja čustva in pravzaprav izraziti sebe. Druga točka pa govori prav o nasprotnem; potrebno je razumeti tudi partnerja in ne vedno gledati na stvari in situacije le iz svoje perspektive. Sočutje je pomembna vrlina, ki nam pomaga pri razumevanju in tolažbi drugih ljudi. Kadar imata s partnerjem težave, se postavite v njegov vidik razumevanja situacije in tega, iz česar izhaja.

3. Nadzorujte svoja čustva

Nadzorovanje svojih čustev ne pomeni, da moramo skrivati jezo, biti vsesplošno pozitivni in zadrževati solze. Nadzorovanje čustev pomeni, da moramo prepoznati situacijo, v kateri bi se morali ugrizniti v jezik in biti zrelejši, da naredimo korak nazaj, kadar se konflikt zapleta. To lahko storijo le izjemno modri in zreli ljudje. Ne dovolite, da vaša čustva izbruhnejo na neprimeren način. Ne dovolite, da bi partnerju po otročje zadajali nepotrebne čustvene rane. Nadzorovanje čustev ni dobra veščina le za razmerja, temveč tudi za vsakdanje situacije v življenju.

4. Prioritete in postavljanje meja

Poznavanje svojih prioritet je ključno. Morate vedeti, kaj vam je pomembno, in za kaj se je vredno boriti. Brez te jasnosti lahko postane prioriteta vse, kar vodi do hudega stresa, ali pa prioritet, sploh ni, kar vodi do depresije. Postaviti si morate tudi jasne meje: kakšnega vedenja ne boste tolerirali in kakšen je vaš kriterij – ključna točka, ko boste razmerje prekinili? To je pomembno predvsem za razmerja, ki se še komaj držijo. Brez jasno postavljene meje, lahko dva ostajata v odnosu, ki ne vodi nikamor, kar je za oba precej stresno. Neprestano prilagajanje ne vodi do uspešne zveze. In to je točka, ko posamezniki in pari doživijo neuspeh. Kjer ni jasno postavljenih meja in prioritet, so stalno bitke, v katerih ne zmaga nihče.

5. Reševanje problemov

Veliko parov se določenim problemom izogiba, namesto da bi jih rešili, saj se želijo izogniti ponovnim konfliktom. Mnogo parov se nikoli ne prepira, ker preprosto ne zmorejo negativnega pogovora in soočenja. Probleme pometejo pod preprogo, sami pa so pravzaprav sprehajajoče se čustvene bombe. Sčasoma je vse manj tem, o katerih lahko par razglablja, izgubijo se strast, intima in ljubezen in razmerje postane dolgočasno. Težave ne bodo nikoli odšle stran, to je del našega življenja. Moramo pa se naučiti z njimi ravnati, še posebej skupaj s partnerjem.

PREBERITE TUDI: Če lažete o teh 8 stvareh, vaše razmerje ne bo dolgo trajalo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj