… vemo, zakaj ne moremo spati oz. zakaj se ponoči zbujamo. Če se vam to pogosto dogaja, pa niste pod stresom, si preberite pet najpogostejših razlogov za slab spanec.

1. Prepozna večerja

Če je vaš želodec prepoln, ko greste spat, boste težko zaspali in še ponoči se boste zbujali. Prebavni sistem namreč dela spolno paro, kar moti spanje, zato jejte lahko večerjo in vsaj 3 ure pred spanjem.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali 'intermittent fasting'
 

2. Gledanje v TV in računalniške ekrane

Ne glede na to, ali pred spanjem gledate najljubšo nanizanko na TV ali brskate po internetu, da bi se sprostili pred spanjem – dejstvo je, da umetna svetloba, ki jo oddajajo ekrani, zelo slabo vpliva na naše možgane in poslabšuje spanec. Preprečuje namreč proizvajanje melatonina, 'spalnega hormona', zato vsaj pol ure pred spanjem raje vzemite v roko prijetno knjigo ali si prižgite meditativno, sproščujočo glasbo.

PREBERITE TUDI: Takole elektronske naprave uničujejo spanec
 

3. Spanje ob mobilnem telefonu

Ni problem to, da imate telefon poleg sebe, temveč njegovo sevanje slabo vpliva na spanje (zavira proizvodnjo melatonina), zato ga pred spanjem popolnoma izklopite ali uporabite funkcijo 'letalo'.

PREBERITE TUDI: 9 nasvetov za varnejšo uporabo mobilnega telefona
 

4. Spanje ob različnih urah

Tako, kot je pomembno za otroke, da hodijo spat vedno ob isti uri, je pomembno tudi za odrasle. To, da si vedno ob približno isti uri umijete obraz, se stuširate in spravite v posteljo, povzroči, da si telo ustvari bioritem, ki vodi v neprimerljivo kakovostnejši spanec.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože
 

5. Uživanje kofeina

Kofein je sicer super poživilo zjutraj, a če ga zaužijemo prepozno, ima obratni učinek. Zato, če uživate kofein, pazite, da ga ne zaužijete prepozno. Če greste npr. spat ob 22. uri (kar naj bi bilo idealno, pa nekje do 22.30), ne zaužijte kofeina po 17. uri.

PREBERITE TUDI: 7 majhnih sprememb spalnice za veliko boljši spanec
 

Če želite napredek oz. kakovostnejši spanec, pa morate seveda vsa priporočila upoštevati popolnoma vsak dan in vsaj 3 tedne, da se vaše telo in možgani navadijo. Verjemite – vredno je!1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj