Občutek krivde nas postavlja nazaj na pravo pot in nam pomaga, da ponovno vzpostavimo stik z našim moralnim kompasom. Po drugi strani pa ni zdravo, če se ves čas počutite krive, še posebej, če gre za razmeroma nepomembne stvari, kot je recimo odklonitev druženja s prijatelji.

Zaradi svojega duševnega zdravja se je pomembno naučiti, kako se spoprijeti s krivdo. Preizkusite te nasvete.

1. Pridobite mnenje nepristranske osebe

Delite svoja čustva z nekom drugim. To vam daje priložnost, da stopite nazaj, se umirite in situacijo vidite iz novega zornega kota. Izberite prijatelja ali sorodnika, ki vas ne bo obsojal in ni neposredno povezan z osebo ali situacijo, zaradi katere se počutite krive.

2. Ugotovite, kaj drugi ljudje v resnici potrebujejo

Če se vaša krivda vrti okoli tega, kar mislite, da bi morali početi za druge ljudi, malo raziskujte. Pogovorite se z vpletenimi stranmi. Največkrat se počutimo krive, ker ne izpolnjujemo svojih standardov. Izgubimo vpogled, kaj vsi drugi zares potrebujejo od nas.

Če se na primer počutite krive, ker ob večerih na mizi nimate doma pripravljenega obroka, upočasnite in razmislite o položaju z vidika svoje družine. Si res želijo ali potrebujejo, da kuhate vsak večer?

3. Preverite, ali se z vašo krivdo mešajo kakšna druga čustva

Občutki običajno potujejo v zavitkih in z njimi se morate spoprijeti, preden boste lahko mirni. Vzemite si trenutek ali dva, da poiščete razloge za svojo krivdo. Je tu še kakšno čustvo? Na primer, krivdo pogosto spremlja jeza. Morda se počutite krive, ker partnerja ne kličete vsak večer, ko je na službenem potovanju, lahko pa se počutite tudi jezni, ker ne stori isto, ko vas ni doma. Šele ko prepoznate, kaj v resnici čutite, se lahko lotite osnovne težave.

4. Naučite se opustiti preteklost

Vsi delamo napake. Če se preteklosti ne morete ali nočete odpovedati, ste obsojeni na to, da se boste vse življenje počutili krive, ker nikoli ne boste popolni.

Poiščite način izražanja svojih občutkov, ki vam daje zavetje. Na primer, dnevniki so pogosto dober način, da se sprijaznite s preteklimi dogodki. Pisma lahko pišete tudi ljudem, ki ste jim storili krivico – in jih nato zažgete.

5. Postavite trdne meje

Ste se že kdaj počutili krivega, potem ko ste nekomu rekli “ne”, tudi če vašemu času postavlja nerazumne zahteve? Če vas na primer prijatelj pokliče, ko se počutite utrujeno in se slabo počutite, in vas prosi, da jih odpeljete na letališče, ali se samodejno počutite krive? Ta vrsta krivde se pojavi, ko zanemarjate lastne potrebe v imenu služenja drugim.

Plemenito je, da občasno postavljate druge predse, toda vaše počutje mora biti prednostna naloga. To velja, če je druga oseba vaš prijatelj, sorodnik, partner ali celo otrok. Če vas nekdo prosi, da naredite nekaj, kar bi vas stalo preveč časa, energije ali denarja, uporabite svoje veščine določanja meja. “Ne” je popoln stavek, zato se ga ne bojte uporabljati. Če druga oseba ne spoštuje vaših želja, je to njen problem. Ne dovolite, da vas manipulativni ljudje izkoriščajo.

PREBERITE TUDI: Naravno zdravljenje depresije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj