Spalnica je oz. bo morala biti naše svetišče. Kraj, kjer bomo dobro spali; kjer lahko v celoti in popolnoma odklopimo; v miru beremo ali pa se le prepustimo lenarjenju in sanjarjenju. Skratka, odklopimo. Zato je izjemno pomembno, kako je opremljena. A medtem, ko so okusi različni, obstaja nekaj pravil, ki jih v vsakem primeru večja upoštevati.
 

1. napaka: izbira neustreznih barv

Ne glede na to, kako zelo všeč so vam npr. rumena, rdeča, oranžna, živo zelena … to niso barve, ki bi sodile v spalnico. Jedilnica, delovna soba – mirne duše – a spalnica mora delovati pomirjajoče. Zato so primerne nežne, umirjene barve sivke, sive, bež, modre, nežno umazano roza … če imate radi temno, tudi temno vijolična, temno modra, črno-rjava … Če se ne morete odločiti, je dobra izbira tudi navadna bela, barve pa vnesete s pohištvom ali posteljnino.
 

PREBERITE TUDI: 7 majhnih sprememb spalnice za veliko boljši spanec

 

2. napaka: ni prostora za sproščanje

Fino je imeti prostor za lenarjenje, branje, sproščanje, ki ni postelja, zato poskrbite vsaj za ustrezen fotelj, ki naj bo res udoben. Dodajte tudi mini mizico, da boste imeli kam odložiti čaj ali vročo čokolado in knjigo, postaviti svečo. Tudi pručka, da nanjo naslonite noge, je dobrodošla.
 

3. napaka: pohištvo, ki se preveč ujema

Določena mera usklajenosti je ne le dobrodošla, temveč nujno potrebna, da spalnice ne deluje kaotično in neurejeno in s tem stresno. A nikar naj ne bo videti laboratorijsko kot iz kakega nedomiselnega kataloga – poskrbite za razgibanost: npr. naj se ujemajo barve, ki naj bodo v isti barvni družini (npr. modra), ne pa tudi popolnoma vsi kosi pohištva. Razgibanost dodajo tudi rože, ki poleg tega poskrbijo še za čistejši zrak.
 

PREBERITE TUDI: 7 najpogostejših napak, ki jih delamo pri opremljanju dnevne sobe

 

4. napaka: ni pritajene osvetljave

Jasno, da je potrebna močna luč na stropu – če ne za druge primere, ko pospravljate. A poskrbite tudi za druge vrste osvetljave – predvsem bolj pritajeno in takšno, ki osvetljuje le določen del spalnice: torej ob fotelju za branje; nočne lučke na nočnih omaricah; 'ambient' osvetljavo ipd.
 

5. napaka: nametane, neurejene površine

Ali zgolj preveč stvari na kupu. Jasno, da se kdaj pa kdaj zgodi, da nimamo časa pospraviti – a izogibajmo se natrpanim, nepospravljenim površinam v spalnici, saj lahko vplivajo stresno. Ali vse skupaj zbašite v veliko vrečo in omaro in boste pospravili, ko boste utegnili, ali pa umaknite v kak drug prostor. Bolj čista in minimalistična kot je spalnica – tako po barvah kot tudi številu kosov pohištva in okraskov – manj stvari vas lahko zmoti, kar je bolje za spanec.
 

PREBERITE TUDI: Kako brez pranja osvežiti vonj zimskih oblačil?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj