Ne bomo okolišili – menstruacija ni prijetna. Oz. ne le, da ni prijetna, ampak ima poleg enotedenskega PMS-a, preden se sploh začne, večina žensk tudi težave z bolečinami, otekanjem, občutljivostjo, razdražljivostjo, nekontrolirano željo po prehranjevanju z nezdravo hrano in še kaj. In ja, takrat bi se najraje zavlekle v posteljo z veliko čokolado ali banjo sladoleda, se smilile same sebi in v vegetativnem stanju čakale, da mine. A žal si tega večina ne more privoščiti. Kaj torej lahko naredimo, da se bomo takrat počutile bolje?

Vedite, kdaj prihaja

Jasno je, da vseh datumov ne moremo držati v glavi, a zato imamo zahvaljujoč pametnim telefonom na volje vrsto aplikacij, kamor lahko beležimo čas menstruacije, jakost, morebitno slabo počutje, zatekanje in še kaj. Tako bomo tudi vedela, kdaj pride naslednja, saj te aplikacije opozorijo na bližajočo se ‘nevarnost’ nekaj dni prej.

Pozabite na alkohol

Če bi še tako rade, kar se vam zdi, da bam bo potem lažje – nikar. Alkohol poslabšuje PMS in neprijetnosti, ki spremljajo menstruacijo. Poveča občutljivost prsi in znižuje sladkor v krvi, kar nas lahko naredi bolj utrujene in razdražljive. Pijte vodo z limono, beli in zeleni čaj in počutje vam bo hvaležno.

Pazite, kaj jeste

Čeprav jen to obdobje, ko bi se najraje zavlekle na kavč z arašidovim maslom /kilogramom sladoleda / 300-gramsko čokolado ipd., pa je to najslabše kar dejansko lahko naredimo. Eno je, kar nam bi pasalo jesti, nekaj povsem drugega, kaj bi bilo pametno jesti. In če ne želimo še močno poslabšati svojega počutja – psihičnega in fizičnega – potem naštete stvari raje izpustite in skušajte jesti čim več sveže, ekološko pridelane hrane, sploh zelenjave, solat in zdravih maščob. Izognite se praznim kalorijam in ne pozabite na multivitamine, krilovo in svetlinovo olje.

Posebej pazite na svojo kožo

Če niste md tistimi srečnicami, ki so bile rojene s porcelanasto, brezhibno poltjo, se vam verjetno že ko se vam začne PMS, začne poslabševati tudi koža. Nekatere imajo srečo in dobijo le kak mini mozoljček, druge pa so ‘obdarjene’ z izbruhom aken. Če ste med slednjimi, začnite s posebno nego kože že kak teden, preden sem vam začne menstruacija. Najbolje, da vsak dan uporabljate izdelke s salicilno kislino in retinoidi, oborožite pa se tudi z benzoil peroksidom (priporočamo 5 %), ki bo hitro ublažil tudi hujše izbruhe aken in podkožnih mozoljev. In ne pozabite na nežno, a temeljito čiščenje.

Ne pozabite na šport

Čeprav je verjetno zadnje, kar bi vam takrat pasalo, šport tudi v obdobju menstruacije izboljša psihično in fizično počutje. Pa ne le to: tudi zmanjša zatekanje in krče v trebuhu (preverjeno!). Zato, če je res hudo, vzemite tableto proti bolečinam, da se boste bolje počutile, in se odpravite na vadbo. Če pa je res hudo, pa se seveda poslušajte in se ulezite, da najhuje mine.

PREBERITE TUDI: Naravna sredstva, ki ublažijo PMS

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj