A težave s spominom in normalnim delovanjem možganov se zaradi različnih vzrokov začenjajo čedalje bolj zgodaj. Na to ima zelo velik vpliv naša prehrana. Nezdrava prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov, žitaric, nezdravih maščob (omega-6, torej semenskih olj in pregretih maščob (cvrtje)) ter predelane hrane, bistveno prispeva k slabšemu spominu in učenju ter poveča tveganje za bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Enako velja preveč sedenja, premalo ali nič gibanja, premalo spanja, stres …

Ohranjanje zdravja možganov in optimizacija spomina sta za mnoge najpomembnejši nalogi, zlasti ko se starajo ali se soočajo z zahtevnimi kognitivnimi nalogami. Uravnotežena prehrana, redna telesna vadba in zadosten spanec so temelj zdravja možganov, nekatera prehranska dopolnila pa lahko zagotovijo dodatno podporo.

V nadaljevanju vam predstavljamo pet najboljših dopolnil za izboljšanje zdravja možganov in spomina.

1. Omega-3 maščobne kisline

Maščobne kisline omega-3, zlasti EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), so ključnega pomena za zdravje možganov. Te esencialne maščobe so v velikih koncentracijah prisotne v možganih in so ključne za ohranjanje strukture in delovanja možganskih celic.

Študije so pokazale, da omega-3 izboljšajo kognitivne funkcije, zmanjšajo vnetne procese in celo zmanjšajo tveganje za nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Idealni vir so prehranska dopolnila z ribjim oljem, olje iz alg (primerno za vegane) in laneno olje.

PREBERITE TUDI: Zakaj so omega-3 tako zelo pomembne za zdravje?

2. Ginkgo Biloba (ginko)

Ginko biloba je ena od najstarejših drevesnih vrst in se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini. Ginko je znan je po svoji sposobnosti izboljšanja spomina in kognitivnih funkcij. Deluje tako, da izboljša pretok krvi v možgane in ima antioksidativne lastnosti, ki ščitijo možganske celice pred poškodbami. Študije kažejo, da ginko izboljša spomin, pozornost in celo ublaži simptome tesnobe.

3. Bacopa Monnieri (brahmi)

Bacopa monnieri, znana tudi kot brahmi, je zelišče, ki se v ajurvedski medicini uporablja za izboljšanje delovanja možganov in zmanjšanje anksioznosti. Deluje tako, da s povečanjem rasti živčnih končičev in dendritov izboljšuje spomin in kognitivne procese. Bacopa je znana tudi po svojih antioksidativnih lastnostih, ki pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom in poškodbami.

4. Goba Levja griva (resasti bradatovec)

Levja griva oz. resasti bradatovec (Hericium erinaceus) je zdravilna goba, znana po svojih potencialnih nevroprotektivnih in kognitivnih lastnostih. Vsebuje spojine, imenovane hericenoni in erinacini, ki spodbujajo rast živčnih celic in podpirajo zdravje možganov. Raziskave kažejo, da lahko levja griva izboljša spomin, zmanjša simptome tesnobe in depresije ter ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je Alzheimerjeva bolezen. Ta goba je znana tudi po antioksidativnih in protivnetnih učinkih, ki prispevajo k splošnemu zdravju možganov.

5. Acetil-L-karnitin

Acetil-L-karnitin (ALCAR) je aminokislinski derivat, ki pomaga pri proizvodnji energije v telesu. V možganih sodeluje pri proizvodnji acetilholina, nevrotransmiterja, ki je ključen za učenje in spomin. ALCAR dokazano izboljšuje kognitivne funkcije, krepi spomin in ščiti možgane pred starostnim propadanjem. Odlikuje ga tudi potencial za izboljšanje razpoloženja in zmanjšanje simptomov depresije.

Zaključek

Pešanje spomina – tako starostno kot tudi sicer – torej ni neizogibno. Z le nekaj spremembami v življenju in prehranskimi dopolnili lahko preprečimo propadanje možganov oz. ga zelo omejimo in prestavimo v pozno starost.

Izjemno delovanje na možgane pa imajo tudi nootropiki.

PREBERITE TUDI: Dandanes bi moral skoraj vsakdo uživati nootropike

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj