… seznam nasvetov, ki jih moramo upoštevati, da se virusu izognemo, ga preprečimo in podobno. A velika večina teh nasvetov je neresničnih, nekateri so celo smešni. Strokovnjaki so jih vzeli pod drobnogled in sedaj razkrivamo, kaj je pravzaprav resnica.

1. Uživanje materinega mleka preprečuje COVID-19

Nekateri mediji so poročali, da materino mleko vsebuje lastnosti, ki so učinkovite v boju proti koronavirusu. Povpraševanje po tovrstnem mleku je zato narastlo, ljudje pa ga množično kupujejo od doječih mater. Strokovnjaki na Univerzi v Kaliforniji so poročanja medijev označili za zavajajoča – materino mleko NE vsebuje ničesar, kar bi lahko pomagalo proti koronavirusu in je namenjeno dojenčkom ter zaščiti in gradnji njihovega imunskega sistema.

2. Če lahko dih zadržite za 10 sekund, niste okuženi

Na družbenih medijih se širijo fotografije, na katerih piše, da je učinkovit test za COVID-19 kar 10 sekundno zadrževanje diha. To seveda ne drži.

3. Virus se lahko zadržuje tudi na poštnih pošiljkah

SARS-CoV-2 se širi kapljično in čeprav je teoretično možno, da kapljica virusa pristane na poštni pošiljki, je tehnično skoraj nemogoče, da se kasneje s to pošiljko tudi okužite.

4. Virus prenašajo tudi komarji

Po podatkih strokovnjakov ni dokazov, da bi se koronavirus lahko širil prek komarjev. “Novi koronavirus je respiratorni virus, ki se širi predvsem skozi kapljice, ki nastanejo, ko okuženi človek kašlja ali kiha, ali skozi kapljice sline ali izcedka iz nosu,” ugotavljajo strokovnjaki.

5. Dražje zaščitne maske zaščitijo bolje

Ne nasedajte vojnim dobičkarjem, ki iz situacije želijo samo zaslužiti. Na trgu se je veliko mask izkazalo za popolnoma neučinkovite in predvsem predrage. Še vedno velja, da si zaščitno masko lahko na preprost način izdelate tudi sami doma.

PREBERITE TUDI: 5 materialov za izdelavo zaščitne maske, ki jih najdete doma

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj