… in antiperspirantom ter ne vemo, kako ga pravilno uporabiti, ima to lahko neprijetne posledice. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste kljub vsakodnevnemu prhanju in uporabi dezodoranta na koncu imeli neprijeten vonj?

deodorant

1. Nosite ga z mislijo, da je antiperspirant

Najprej morate vedno imeti v mislih, da sta deodorant in antiperspirant dva popolnoma različna izdelka. Prvi velja za kozmetično sredstvo in je namenjen zatiranju ali vsaj nadzorovanju neprijetnih vonjav. Večina dezodorantov ga bo dejansko le prikrila. Običajno temeljijo na alkoholu in ko jih nanesete, povzročijo, da koža postane kisla. To v bistvu naredi kožo manj privlačno okolje za bakterije, ki so odgovorne za slab vonj.

Antiperspiranti pa niso tam, da bi prikrivali vonjave, ampak da bi ustavili znojenje. Pravzaprav so v nekaterih državah, vključno z ZDA, regulirani kot zdravila, ker naj bi vplivali na določeno telesno funkcijo. Nekatere aktivne sestavine, s katerimi so narejeni, vključujejo aluminijeve soli, ki začasno blokirajo znojne pore in tako zmanjšajo količino potenja.

2. Nosite izdelek, ki ne ustreza vašim potrebam

Izdelek, ki ga želite izbrati, bo odvisen od vaših dnevnih potreb. Če čez dan niste preveč telesno aktivni, se boste morda želeli odločiti za dezodorant, ki običajno traja približno 8 ur. Če pa je vaš dan bolj zahteven, bi bilo morda bolje uporabiti antiperspirant. Njegov učinek lahko traja od 24 do 72 ur, posebej pa je namenjen ljudem, ki so nagnjeni k močnemu znojenju, tistim, ki so izpostavljeni močnim čustvom ali visokim temperaturam, in tistim, ki se ukvarjajo z atletskimi aktivnostmi.

3. Nosite preveč dezodoranta

Glede na vrsto izdelka, ki ga nosite, se lahko priporočila glede količine, ki jo morate nositi, razlikujejo. Če uporabljate aerosolne dezodorante, jih razpršite 15 centimetrov stran od pazduhe. Določite, koliko dezodoranta uporabite, glede na navedbe proizvajalca vašega najljubšega pršila. Strokovnjaki pa svetujejo, da ne pršite toliko dezodoranta, da se znajdete v meglici. To je preprosto zato, ker ni potrebno: praviloma bi morali pršiti vsako pazduho približno 2 sekundi. Če je vaš dezodorant v stiku, ga nekajkrat zavrtite pod pazduho za enakomerno pokritost.

4. Ne upoštevate občutljivosti kože

Če imate stalni izpuščaj pod pazduho, ste morda razvili alergijo na dezodorant. V tem primeru boste iskali alternativo. Poskusite se odločiti za tistega, ki je posebej zasnovan za občutljivo kožo in ne vsebuje aluminijevih soli, dišav, parfumov ali barvil. Po navedbah Ameriške uprave za prehrano in zdravila (FDA) lahko te 4 kategorije sestavin sprožijo alergije in draženje.

5. Nanesete ga takoj po britju ali epilaciji

Ko si pazduhe obrijete ali epilirate, je bolje, da počakate nekaj časa, preden nanesete druge izdelke, vključno z dezodorantom. Če jih nanesete na sveže obrito kožo, lahko povzročite nekaj nelagodja. Vedno pustite, da vaša koža nekaj časa počiva, da zmanjšate možnosti draženja zaradi uporabe tega izdelka.

PREBERITE TUDI: Aluminijeve soli v antiperspirantih potrjeno rakotvorne

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj