Razcepljene konice; lasje, skoraj scvrti od beljenja; tanjšanje in izpadanje las … karkoli ima opraviti z lasmi, je za ženske izjemno občutljiva tema, ne glede na to, ali imajo dolge ali kratke lase.

Če še tako pazite – skoraj vsaki se je že kdaj zgodilo, da si je z barvanjem ali trajnanjem poškodovala lase; ali pa je imela stres ali kake zdravstvene težave, da so ji začeli lasje pospešeno izpadati in se tanjšati. Sploh če se lase redno barva – še zlasti beli – ali trajno ondulira, se prej ko slej poškodujejo.

Tako opažate, da so vaši lasje čedalje bolj pusti, krhki in brez leska; lahko se lomijo in cepijo. Ali pa so vam začeli nenormalno izpadati in grabi vas panika. Brez skrbi – predstavljamo vam možne rešitve za vsako težavo.

Razcepljene konice

Za to, da opazimo razcepljene konice ne potrebujemo mikroskopa. Vidijo se že na daleč. Večinoma se las na konici razcepi na dva dela, pogosto pa celo tri ali več. Daljši, kot so lasje, starejši so, več drgnjenja, barvanja in vseh ostalih stvari, ki jih prinaša življenje, imajo za sabo.

Pri razcepljenih laseh žal ne pomaga nič drugega kot striženje. Lahko sicer malce izboljšate videz poškodovanih in razcepljenih konic tako, da uporabljate serum ali olje za konice, ki malce skrije, da so lasje razcepljeni – a dlje, kot boste odlašale, bolj se vam bodo lasje cepili. Vedno je bolje imeti kak cm krajše lase, ki so videti zdravi, močni in negovani, kot dolge, razcepljene ‘štrene’.

Lasje, poškodovani zaradi barvanja ali trajne

Podobno kot pri razcepljenih konicah so tudi lasje, poškodovani od barvanja, beljenja ali trajne ondulacije, trajno poškodovani. Idealno bi bilo, da jih odstrižete, a ker to pogosto ni mogoče, si na srečo lahko pomagate z balzami, maskami in serumi. A tudi te je treba pravilno uporabiti, da imajo učinek.

Kako pravilno uporabiti balzam ali masko? Po pranju lase najprej ovijte v brisačo in jih pustite kake 2 ali 3 minute. Šele nato nanesite masko ali balzam. Če imate mastno lasišče, nanesite le na lase in se lasišču izognite. Pustite delovati 3 minute do 15 minut, nato sperite z mlačno do hladno vodo.

Zakaj je potrebno lase najprej oviti v brisačo? Da brisača popije kar največ vode iz las – tako bodo lasje lahko vpili največ hranljivih snovi iz balzama oz. maske. Uporabljajte balzame oz. maske za barvane ali suhe in poškodovane lase.

Če so vaši lasje izjemno poškodovani, lahko potem, ko so suhi, na konice nanesete še malce seruma ali olja za lase. Ne pretiravajte, da se lasje ne zlepijo, saj bodo videti mastni namesto negovani.

PREBERITE TUDI: Napake pri frizuri, ki vas postarajo

Lasje, poškodovani od vročine

Če si lase neprestano ravnate z ravnalnikom las ali kodrate s kodralnikom, se bo to kaj hitro poznalo na kakovosti vaših las. V tem primeru je potrebno na prvem mestu poskrbeti za preventivo, ki je lahko v dveh načinih: prvi je ta, da si lase čim manj toplotno obdelujete; drugi pa ta, da ko si jih, obvezno poskrbite za toplotno zaščito, preden se lotite ravnanja oz. kodranja.

Segrevanje las namreč odpre lase (privzdigne luske las), kar lase zelo poškoduje in izsuši. Če to počnete redno oz. pogosto, bodo lasje postali izjemno poškodovani, izsušeni, lomljivi in brez leska. Poleg že omenjenih dveh načinov preventive je rešitev tudi uporaba balzamov, mask in serumov za suhe in poškodovane lase. Uporabite jih na enak način kot je opisano pri barvanih laseh.

Tanjšanje in izguba las

Nočna mora in največji strah vsake ženske je izguba in/ali opazno tanjšanje las. Na to lahko vpliva veliko dejavnikov:

  • stres zaradi zunanjih kemičnih vplivov (beljenje, barvanje, trajna);
  • čustveni stres (pretresi v življenju);
  • bolezni (androgena alopecija)

Lasje lahko začnejo izpadati zaradi hormonskega neravnovesja (ščitnice), zdravil, po porodu, hudega prhljaja (ki je praviloma posledica prisotnosti glivic), luskavice, avtoimunskih bolezni, pomanjkanja vitaminov in mineralov, alergijskih reakcij ipd.
Ker so vzroki tako različni, se je treba tudi reševanja lotiti na različne načine.

Kadar je izpadanje posledica kemičnega stresa, ne pomagani nič drugega, kot da lase in lasišče pustite popolnoma pri miru, dokler si ne opomore. Izpadli, scvrti ali stanjšani lasje se seveda ne morejo vrniti oz. nazaj odebeliti, zato je še najboljša rešitev, da si lase skrajšate, kolikor se le da. Tako ne bodo videti tako ‘ubogi’, poleg tega lasišče ne bo obremenjeno še s težo las (daljši kot je las, težji je) in si bo hitreje opomoglo (morda boste pa celo presenečene nad tem, kako prikupne ste kot (skoraj) kratkolaske in ugotovile, da vam celo pristajajo).

Kadar je izpadanje las posledica čustvenega pretresa, je seveda potrebno umirjanje. V življenju se nam lahko pripetijo zjemo težke stvari in preizkušnje, zato je to lažje reči kot storiti. Če je le mogoče, se izogibajte k sredstvom kot so sintetični antidepresivi in anksiolitiki, saj so stranski učinki zelo hudi, in si raje omislite pomoč (psiho)terapevta, si pomagajte z meditacijo in sprehodi v naravo.

Več o tem, kaj je alopecija in kako si lahko pomagate, si preberite tukaj.

Potrpežljivost in čas

Ko so lasje enkrat zelo poškodovani, celo uničeni, potrebujejo predvsem čas, da zrastejo. Bodite potrpežljivi in jih v času rasti čim manj ‘matrajte’ z raznimi kemikalijami in obdelavami kot so barvanje, beljenje, trajna in segrevanje.

PREBERITE TUDI: To je napaka pri barvanju las, ki jo najpogosteje naredijo ženske, starejše od 40 let

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj