… vseh vrstah poroda in njihovih prednostih in slabostih, čedalje pogosteje odločajo za naravni porod; sploh v vodi. Ta ima namreč kar nekaj prednosti. Ta postopek pomaga tudi pri zmanjševanju tesnobe in je manj boleč.

Poglejmo razloge, zakaj se matere odločijo za izbiro te metode.

Pomirjujoč učinek

Topla voda pomirja in sprošča otrdele mišice in živce ter zmanjšuje napetost in tesnobo. Deluje tudi kot naravno sredstvo za lajšanje bolečin, saj znižuje krvni tlak in spodbuja telo k tvorbi endorfinov, ki zmanjšujejo intenzivnost bolečine. Pomaga pri učinkovitem krčenju zaradi boljše oksigenacije materničnih mišic, s čimer se zmanjšajo zapleti pri plodu.

Naravni lajšalec bolečin

V topli vodi se sproščajo hormoni sreče (endorfin), ki delujejo kot naravno sredstvo za lajšanje bolečin, ki dodatno zmanjša resnost bolečine.

Vzgonski učinek

Učinek vzgona v vodi pomaga pri boljšem občutku nadzora in omogoča prosto gibanje za razliko od tradicionalne metode. Vzgon prav tako omogoča otroku, da se približa porodnemu kanalu, kar zagotavlja lahkotnost, boljši občutek nadzora in skrajšanje trajanja poroda.

Minimalni zapleti

Voda pomaga izboljšati elastičnost presredka. Zato so možnosti za raztrganje nožnice med porodom manjše. Raztezanje perinealne regije s toplo vodo zmanjša možnost poškodbe in skrajša tudi čas okrevanja.

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Zakaj sem se odločila za porod doma

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj